Santokhi doet mee met Summit for Democracy

santokhi chan

GFC NIEUWSREDACTIE- Op 9 en 10 december zal president Joe Biden van de VS gastheer zijn van de eerste van twee topconferenties voor democratie, die leiders van de regering, het maatschappelijk middenveld en de particuliere sector zullen samenbrengen om een positieve agenda voor democratische vernieuwing uit te stippelen en de grootste bedreigingen aan te pakken waarmee democratieën vandaag worden geconfronteerd door middel van collectieve actie.

President Chandrikapersad Santokhi van Suriname is samen met een 110-tal leiders door de VS uitgenodigd om aan deze summit mee te doen.

Gelukkig is de summit virtueel waardoor de gemeenschap niet voor de zoveelste keer belast wordt met de reis- en verblijfskosten van een topdelegatie, zoals gebruikelijk aangevuld met Friends, Family & Sponsoren”, laat de Vereniging van Economisten (VES) optekenen.

De virtuele top zal zich richten op de uitdagingen en kansen waarmee democratieën worden geconfronteerd en zal een platform bieden voor leiders om zowel individuele als collectieve toezeggingen, hervormingen en initiatieven ter verdediging van democratie en mensenrechten in binnen- en buitenland aan te kondigen.

De Verenigde Staten zal de top gebruiken om te luisteren, te leren en in contact te komen met een breed scala aan actoren wiens steun en inzet van cruciaal belang zijn voor wereldwijde democratische vernieuwing.

Het zal ook een van de unieke sterke punten van de democratie laten zien: het vermogen om haar onvolkomenheden te erkennen en deze open en transparant te confronteren.

Waarover gaat de Summit

Voorafgaand aan de eerste top overlegt de VS met experts van de overheid, multilaterale organisaties, filantropen, het maatschappelijk middenveld en de particuliere sector om gedurfde, praktische ideeën rond drie hoofdthema’s te verzamelen:

1. Verdedigen tegen autoritarisme

2. Corruptie aanpakken en bestrijden

3. Respect voor mensenrechten bevorderen

Leiders zullen worden aangemoedigd om specifieke acties en toezeggingen aan te kondigen voor zinvolle interne hervormingen en internationale initiatieven die de doelstellingen over de thema’s van de top bevorderen.

Het maatschappelijk middenveld zal als onderdeel van het officiële programma vertegenwoordigd zijn in panels en in seminars. Hun deelname is gebaseerd op een verscheidenheid aan factoren, waaronder geografische representatie, politieke context en materiedeskundigheid.

De huidige mix van genodigden omvat zowel liberale democratieën, zwakkere democratieën alsmede verschillende staten met autoritaire kenmerken (zoals de Democratische Republiek Congo, de Filipijnen en Pakistan).

In plaats van deelname te beperken tot een kerngroep van toegewijde democratieën, koos het team van Biden voor een “grote tent” aanpak.

De meerderheid van de genodigden, in totaal 77 landen, is volgens het rapport van Freedom House voor 2021 ‘volledig vrij’ of volledig democratisch. Nog eens 31 genodigden worden aangemerkt als ‘gedeeltelijk vrij’.

Tenslotte vallen om strategische Amerikaanse nationale belangen 3 landen in het “niet-vrije” kamp.

Small States

De zeer kleine staten krijgen op deze topconferentie een speciale behandeling. Ongeveer 30 landen met een bevolking van minder dan 1 miljoen, w.o. Suriname, werden uitgenodigd om deel te nemen.

In plaats van één uitnodiging aan een cluster van kleinere staten (bijvoorbeeld de Caricom) aan te bieden (waardoor slechts één leider mag spreken voor de groep), volgden de organisatoren een “één land, één uitnodiging”- beleid.