fbpx
Santokhi bespreekt urgentie zaken met leiding rechterlijke macht, DNA en Defensie

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi is gestart met het voeren van audiëntiegesprekken met diverse kopstukken uit de samenleving.

Woensdag ontving het staatshoofd de waarnemend president bij het Hof van Justitie, de Procureur-Generaal (pg), de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA) en de bevelhebber van het Nationaal Leger, vergezeld door de minister van Defensie, op het Presidentieel Paleis.

Deze gesprekken stellen de president in de gelegenheid nader kennis te maken met deze functionarissen. Tijdens de ontmoetingen heeft president Santokhi diverse werkafspraken met hen gemaakt.

De waarnemend president bij het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, heeft urgente zaken onder de aandacht gebracht van de president, waaronder de aanvulling en versterking van de Rechterlijke Macht. Gezien de urgentie hiervan, werd dit ondersteund door pg Roy Baidjnath Panday. Verder vroeg de pg ook de aandacht voor de opleiding van vervolgingsambtenaren.

President Santokhi ondersteunde deze aandachtspunten en gaf aan dat het beleid van de regering erop gericht is om dit soort instituten verder te versterken. In zijn inauguratie rede gaf het staatshoofd aan dat het respecteren en waarderen van de Rechterlijke Macht belangrijk is. Hij is ook voorstander van goed overleg, ter versterking van de rechtstaat.

Met DNA-voorzitter Marinus Bee is gesproken over prioriteitswetten die onder andere erin moeten resulteren dat de Covid-19-situatie en de crisis waar deze pandemie voor gezorgd heeft, beheersbaar worden en blijven. Er zijn verder werkafspraken gemaakt voor gestructureerde beleidsoverlegmomenten tussen de regering en DNA.

Ook met de minister van Defensie, Krishnakoemarie Mathoera, en de bevelhebber bij het Nationaal Leger (NL), Robert Kartodikromo ,heeft het staatshoofd een vruchtbaar gesprek gehad. Behalve onderling werkafspraken gemaakt te hebben, is ook over de rol die de president als opperbevelhebber naar het leger toe heeft, gesproken.

Het staatshoofd deed een beroep op het tweetal om van het leger een professioneel en multi-inzetbaar instituut te maken, zodat sterke paraatheid, territoriale integriteit en nationale soevereiniteit gegarandeerd blijven. Ook wil hij meer dienstbaarheid naar de samenleving toe.

De audiëntiegesprekken worden vandaag voortgezet. Dan ontvangt president Santokhi de governor van de Centrale Bank en alle ministers, elk individueel.

Meer nieuws

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…