Sancties voor overtreders overheidsquarantaine

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft de bevoegdheid om de opdracht te geven om mensen vanwege de huidige situatie in overheidsquarantaine te plaatsen.
De Surinaamse wetgeving biedt deze voorziening. Dit zegt luitenant-kolonel Danielle Veira, directeur Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) aan het Nationaal Informatie Instituut.
Veira zegt dat er in de quarantaine wetgeving sancties zijn opgenomen. “Deze zullen ook per brief worden medegedeeld aan de repatrianten.” Veira noemde als voorbeeld een hechtenis van 6 maanden voor personen die willens en wetens de quarantaine wet overtreedt.
Op 20 april arriveren 200 Surinaamse ingezetenen, die ondergebracht zullen worden op verschillende locaties. Het Nationale COVID-19 Management Team en het ministerie van Volksgezondheid doen er alles aan om de minimale voorzieningen in place te hebben. Alle locaties zijn gescreend en goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid, laat de DNV-topvrouw weten. Torarica, Rivas Place, Residence Inn en Zorg Hotel zijn vier van de locaties die gereed zijn gemaakt.
Omdat Suriname niet over voldoende accommodaties beschikt om alle 900 repatrianten in een keer binnen te halen, zal na binnenkomst van de groep van tweehonderd een evaluatie worden gehouden. Daarna besloten worden wanneer de rest van de ingezetenen binnengehaald zullen worden. “We moeten ervoor zorgen dat wanneer de mensen er zijn, we hen in een goede accommodatie kunnen onderbrengen.”
De quarantaine is bedoeld om bij eventuele besmette gevallen erop toe te zien dat de situatie van de persoon niet verergerd en om in zijn algemeenheid verdere verspreiding van het virus te voorkomen.
Veira zegt stelt familieleden die eten willen brengen voor hun geliefde die in quarantaine zullen zijn gerust. Deze personen zullen in de gelegenheid worden gesteld om het achter te laten, waarna dit aan de begunstigde zal worden verstrekt.
Over de kwestie waarbij wordt aangegeven dat passagiers van de Koninklijke Luchtvaartmaatschappij (KLM) 700,- Euro moeten betalen om overgevlogen te worden naar Suriname zegt de veiligheidstopper het volgen: “Iedereen met een KLM vlucht, daarvoor moet er een maatregel worden getroffen. Of ze een voucher zullen krijgen van KLM. Je kan niet met een KLM-ticket op een SLM-vlucht. KLM-passagiers zullen daarover met hun vliegmaatschappij contact moeten opnemen.”