fbpx

San Diego-terrorist geïnspireerd door Christchurch; riep op tot jodenmoord vanwege ‘ondergang Europese ras’

Redactie GFC Nieuws — De schietpartij vanmorgen in een Californische synagoge is waarschijnlijk het werk van een christelijke terrorist. Hij stichtte mogelijk eerder brand in een moskee. In een manifest roept hij andere witte christenen op zijn voorbeeld te volgen.

Bij de schietpartij kwam één vrouw om het leven. Twee mannen, onder wie mogelijk een rabbijn, en een kind raakten gewond. De terrorist is geïdentificeerd als John T. Earnest (19) uit San Diego.

Hij opende het vuur zaterdag om ongeveer half twaalf lokale tijd op bezoekers van de Chabad of Poway-synagoge. Gelovigen vierden daar de laatste dag van Pesach.

Politiechef David Nisleit van San Diego zei dat de verdachte de politie zelf belde om de schietpartij te melden. Hij werd niet ver van de synagoge aangehouden.

Earnest liet waarschijnlijk een manifest achter waarin hij verwees naar de terreuraanslag in Christchurch (Nieuw-Zeeland) als zijn motivatie.

Het 8 pagina’s tellende document vertoont opvallende gelijkenissen met het manifest dat wordt toegeschreven aan de Christchurch-terrorist en noemt hem een “bron van inspiratie”.

OOK INTERESSANT
Op de vlucht geslagen autobestuurder probeerde agenten eerst om te kopen

In een antisemitische en racistische litanie beschuldigt hij “het Jodendom” van “de ondergang van het Europese ras”. Earnest omschrijft zichzelf als een “man van Europese afkomst” en “een afstammeling van een van de oorspronkelijke kolonisten.”

Hij zegt in zijn manifest dat hij hoopt dat zijn daad anderen “zou inspireren om op te staan.”