fbpx
Samson: Er hangen donkere wolken boven Suriname

De verhoging van de kasreserve met 5% hangt als een donkere wolk boven Suriname. Econoom en ondernemer Guillermo Samson zegt dat de economische situatie van het land en het volk nu vele malen erger zal worden.

“We krijgen een nog grotere chaos in het land, er is geen vertrouwen meer in onze muntéénheid. Wij stevenen af op een Venezuela of erger nog een Zimbabwe.”

Samson voorspelt verder een grote armoede, werkloosheid en een totaal kapotgeslagen economie als de huidige machthebbers aan het roer blijven. Er is volgens hem sprake van een grote monetaire financiering.

Ex-president Ronald Venetiaan heeft, volgens de econoom, de nullen van de Surinaamse munt  geschrapt, maar de huidige minister van Financiën Gilmore Hoefdraad plaatst via een achterdeur de nullen weer. Op de vraag wat de oplossingen zijn voor de financiële problemen in het land, zegt Samson op korte termijn geen oplossingen te zien.

“Waarom zouden we voor een oplossing moeten zorgen met een regering die een zweef-teki mentaliteit heeft.” De econoom heeft verder veel moeite met de gewezen Governor van de Centrale Bank van Suriname, nu de huidige Financiënminister, “aan wie wij als land SRD 85.000 op maandbasis en meer dan SRD 1 miljoen per jaar hebben betaald.

“Hij is namelijk een statisticus en heeft misschien weet van cijfers optellen, maar van een financiële huishouding en monetair beleid maken, heeft hij geen kaas gegeten.” Samson voorspelt dat Suriname voor de komende tien jaar niet uit het dal zal komen waarin zij zich nu bevindt.

“Als deze regering de komende vijf jaar uitzit, met ditzelfde beleid, hebben we als Suriname zeker tien tot vijftien jaar nodig om uit het economisch dal te komen.” De negatieve monetaire reserve zou zijn ontstaan door allerlei interventies, maar Samson heeft het gevoel dat gelden “geografische verschuivingen hebben gevonden naar andere oorden.”

Suriname met ampertjes 500.000 inwoners is namelijk te klein om zoveel geld te consumeren. Hij vreest dat gelden van burgers niet meer veilig zijn op de banken. “Wanneer wij merken dat de regering niet meer kan lenen, zal ze namelijk de banken onder druk plaatsen om de valutagelden van de burgers ter beschikking te stellen.

Deze ontwikkeling zal ons weer brengen in de situatie die we hadden in de jaren 1996-2000 onder voormalig CBvS-president Henk Goedschalk.” Er zijn bankdirecteuren en economen geweest die de afgelopen jaren het beleid van deze dure Governor de hemel hebben ingeprezen, zegt Samson. Een uitzondering is volgens hem de directeur van de Hakrinbank Jim Boussaid, die al heel vroeg aan de bel trok.

“Wij moeten ons als land afvragen hoe verder gezien wij op dit moment negatief zitten met onze monetaire reserves. Wij hebben een tekort op dit moment van SRD 90 miljoen.

Met een deviezenreserve van USD 380 miljoen op papier, waarvan we USD 150 miljoen aan geleend geld van China terug moeten betalen. Komt nog bij kijken dat USD 300 miljoen is van de lokale banken. Ons geld is niet meer veilig op de bank.” besluit Samson.

 

 

Meer nieuws

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Regering buigt zich over situatie SLM

GFC NIEUWS- Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft zich gebogen over de stand van zaken bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Dikke…

Suriname telt nu 29 actieve Covid-gevallen

GFC NIEUWS- Suriname telt nu in totaal 29 actieve Covid-19-gevallen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…

Bedreiger president Santokhi opgesloten

GFC NIEUWS- Vandaag, zondag, is de 38-jarige Firen Ajaykumar G. door rechercheurs van politie Regio Midden opgespoord en aangehouden voor onder andere bedreiging met een…