fbpx
Facebook Pagelike Widget

Samenwerking VHP en Haïtiaanse gemeenschap

GFC NIEUWS- Na aftastende gesprekken met de VHP heeft een groep Haïtianen besloten om samen te werken met de VHP.

Maandag vierde de Haïtiaanse gemeenschap samen met de VHP de Vlaggendag van Haïti in het partijcentrum van de VHP.

“Deze groep is erg blij dat de VHP, de Haïtiaanse gemeenschap wil ondersteunen voor een beter bestaan in Suriname. Ze zal ook haar ondersteuning geven aan de VHP bij de komende verkiezingen van 25 mei. Ze heeft al plannen op papier die ze wil uitvoeren in de komende jaren en dat de Haïtianen die hier wonen erkenning krijgen van de overheid”, laat de partij optekenen.

De Haïtianen in Suriname hopen dat hun woon -en leefsituatie kan verbeteren als de VHP regeerverantwoordelijkheid krijgt. Ze rekenen erop dat de VHP met hun samenwerkt voor een betere toekomst. Ze zijn ervan overtuigd dat de VHP de komende verkiezingen gaat winnen.

VHP-voorzitter Chan Santokhi gaf in zijn speech aan dat de Vlaggendag een historisch moment is, een historische dag voor Haïti en voor de Haitiaanse broeders en zusters die hier wonen, ze zijn allemaal Surinamers. Voor VHP is 18 mei ook een belangrijke dag, “bekroning voor de VHP, want 6 jaar terug is het transformatieproces van de VHP begonnen. We hebben nu alle bevolkingsgroepen in onze partij.”

“Haïti was het eerste land in het Westelijk Halfrond dat onafhankelijk werd. De Vlaggendag is een belangrijk moment voor Haïti en ook voor de Haïtianen hier in Suriname. De vlag is symbool, de vlag symboliseert de onafhankelijkheid, de vlag symboliseert afschaffing van de slavernij, de vlag symboliseert dat Haïti strijd levert voor vrijheid en de strijd voor bevrijding gaat door”, voerde Santokhi aan.

Hij vervolgde: “En we zien dat een grote groep Haitianen meer dan 40 jaar geleden naar Suriname gekomen is en op de suikerplantage Mariënburg gewerkt hebben en daarna zijn ze in de bananen- en landbouwsector gaan werken. Haïtianen zijn hardwerkende mensen. Naast de landbouw en bananen sector kunnen ze ook in de andere sectoren werken, maar ze moeten daartoe de mogelijkheid krijgen.”

“De regering en ondernemers moeten de Haitianen de mogelijkheid geven om te groeien, we moeten hun gelijke kansen geven, we moeten hun cultuur beschermen, ze moeten de taal leren, naar school gaan, verblijfsvergunning moet geregeld worden. Ze moeten samenwerken met alle Surinamers”, besloot hij.

Meer nieuws

Adhin wordt vandaag gehoord door hoorcommissie DNA

GFC NIEUWS- Parlementariër Ashwin Adhin wordt vandaag door een ingesteld hoorcommissie van De Nationale Assemblee (DNA) gehoord over zijn betrokkenheid bij vernietiging van media-apparatuur van…

Amoksi: Uitspraken Bouterse vrij ernstig

GFC NIEUWS- De uitspraken gedaan door ex-legerleider tevens ex-president Desi Bouterse tijdens een NDP-meeting in Ocer om de macht over te nemen middels wapens zijn…

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…