fbpx
Samenwerking Suriname en Barbados moet inhoud geven aan integratie Caricom

GFC NIEUWS- De samenwerking tussen Suriname en Caricom moet in de ruimste zin des woords inhoud gaan geven aan de verdere integratie van de Caricom.

Als beide landen geloven in het project van samenwerking dan kunnen hieruit grote successen voortvloeien.

Invulling kan dan worden gegeven aan de door Suriname in 2012 voorgestelde Caribbean Enterprises en daaraan gekoppeld de voedselschuur van het Caribisch gebied.

De staatshoofden van beide landen hebben in de afgelopen dagen tijdens het driedaagse werkbezoek van premier Mia Mottley aan Suriname de bilaterale en diplomatieke samenwerking verdiept.

Verder is vervolg gegeven aan het Brokopondo Samenwerkingsprogramma dat in 2018 bij het eerste bezoek van premier Mottley met president Desiré Delano Bouterse werd overeengekomen.

De twee regeringsleiders gingen tijdens een dinsdag belegde persconferentie in, op hetgeen in de afgelopen dagen is besproken.

Suriname en Barbados zullen met elkaar gaan samenwerken op het gebied van landbouw en mijnbouw, veeteelt en de agrarische sector.

Volgens president Bouterse zijn beide landen begonnen heel concreet inhoud te geven aan de samenwerking op de genoemde gebieden.

De Barbadiaanse premier heeft tijdens haar aanwezigheid de Tawajari Agriculture Enterprises en Bera Fisheries op Livorno bezocht en een indruk gekregen van deze sectoren in Suriname.

Volgens president Bouterse wil Suriname bewijzen dat het kan. Het idee van een voedselschuur is volgens hem daarom niet uit de lucht gegrepen. Binnen de agrarische sector zullen er boeren uit Barbados worden geaccommodeerd.

Op Victoria is reeds grond in beeld gebracht voor het telen van black belly sheeps (schapenras).

Verder zullen er verschillende gewassen worden verbouwd om in de wederzijdse behoefte te voorzien. Op dit stuk is ook het belang van voedselveiligheid aan de orde gekomen en de opzet van een laboratorium.

President Bouterse wees erop dat ons land op mijnbouwgebied ook een grote rol van betekenis kan spelen in het Caribisch gebied. Suriname is één van de producenten van basecourse en ander gesteente.

Eilanden in de regio kunnen vooral na het orkaanseizoen, voor de wederopbouw op ons land terugvallen. Belangrijk is de kostencalculatie en de connectiviteit voor wat betreft personenverkeer te lucht en land.

Het staatshoofd zegt dat ook het maritieme verkeer wordt besproken. Beide landen zitten dicht tegen het punt de connectiviteit vorm te geven, zodat zij kunnen overgaan tot concreet zakendoen.

Zowel het Surinaamse staatshoofd als premier Mottley wees op de mogelijkheden van zo’n 5 miljard dollar waar beide landen van kunnen profiteren, mits zij op professionele wijze zakendoen.

De Barbadiaanse regeringsleider heeft recentelijk tijdens een business event in haar land ondernemers opgeroepen te investeren in Suriname.

Na het bezoek van Mottley vorig jaar aan Suriname is er een special afgezant van Barbados in Suriname gestationeerd, om namens het land samen met Suriname de punten in de Brokopondo Samenwerkingsovereenkomst verder inhoud te geven.

Mottley benadrukte dat de toekomst er goed uitziet voor beide landen. Suriname en Barbados zijn volgens haar in staat een voorname rol van betekenis in te nemen in de regio.

Mottley benadrukte dat de toekomst er goed uitziet voor beide landen en gelooft erin dat Suriname en Barbados door gezamenlijk plannen de voedsel- en landbouwproductie kunnen verhogen.

Barbados zal bij de komende Srefidensi-viering in Moengo ook een bijdrage leveren met een culturele groep.

Premier Mottley deed Suriname aan als de incoming Caricom-voorzitter, een functie die per januari door president Bouterse zou worden bekleed.

Echter heeft ons land aan Barbados gevraagd het voorzitterschap over te nemen vanwege het feit dat 2020 het verkiezingsjaar voor ons land is.

Mottley zegde toe in haar periode als Caricom-voorzitter de door Suriname voorgestelde Caricom Enterprise ter sprake te brengen.

Meer nieuws

Twee mannen beschoten in boot

GFC NIEUWS- Twee mannen zijn vorige week beschoten toen ze in een boot stapten te Godo olo in Sipaliwini. Impotent of minder potent? Maak online…

Man mogelijk dood na hartaanval in auto

GFC NIEUWS- Een 60-jarige man werd vanmorgen dood aangetroffen in zijn voertuig. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Hoefdraad binnenkort op Interpollijst

GFC NIEUWS- Ex-minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zal binnenkort op verzoek van de procureur-generaal (pg) van Suriname worden geplaatst op de Interpollijst. Impotent of minder…

MMC heeft nieuw bestuur

GFC NIEUWS- Het Mungra Medisch Centrum heeft een nieuw stichtingsbestuur, dat vrijdag is geïnstalleerd door de Minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin. Impotent of minder potent?…

28 nieuwe Covid-gevallen, 18 genezen

GFC NIEUWS- Donderdag op vrijdag zijn er 28 nieuwe Covid-19-gevallen genoteerd. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts. Klik…

Nog geen uitkering uit Covid-19 Fonds

GFC NIEUWS- Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken laat weten dat het uitbetalen van de werkloosheidsuitkering aan werklozen die tijdens de operatie van het…

Ingezonden| Onze Staatsbedrijven

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de president van Suriname onlangs een onderhoud heeft gehad met de president-commissarissen van een aantal Staatsbedrijven. Impotent…

Duurzaam sociaal vangnet in aanmaak

GFC NIEUWS- Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting heeft een traject ingezet om te komen tot een duurzaam sociaal vangnet. Hiervoor vindt er een…

lijk 15-jarige jongen geborgen

GFC NIEUWS- Daags na het politiebericht over de vermoedelijke verdrinking van de 15-jarige Diren Surjbali is zijn ontzielde lichaam uit de Nickerierivier gehaald. Impotent of…

HVB-topper Frans Kasantaroeno heengegaan

GFC NIEUWS- De politicus Frans Kasantaroeno is woensdag vrij plotseling overleden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts. Klik…

Is Lager Beroepsonderwijs (LBO) tweederangs?

GFC NIEUWS- De resultaten van het schooljaar 2019-2020 zijn op alle niveaus sterk verbeterd. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van…

Groene zeedijk voorbeeld voor de wereld

GFC NIEUWS- Het startsein voor het Groene Zeedijkproject te Weg naar Zee is woensdag gegeven. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen…

Roseline Daan nieuwe directeur Cultuur

GFC NIEUWS- Roseline Daan is de nieuwe directeur van het directoraat Cultuur, dat valt onder het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Impotent of minder…

RBTO houdt verdachte schietincident aan

GFC NIEUWS- Het Regio Bijstand Team Oost (RBTO) heeft op 19 september de 38-jarige Louise V. aangehouden en overgedragen aan de recherche van Regio Oost….

Weekend afsluiting brug over Beekhuizenweg

GFC NIEUWS- De brug over de Beekhuizenweg die leidt naar Livorno zal het komend weekeinde worden afgesloten voor herstelwerkzaamheden. Impotent of minder potent? Maak online…