fbpx
Samenwerking RGB en WWF voor bescherming Zeeschildpadden in Suriname

GFC NIEUWS- Het ministerie van Ruimtelijk Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) en de World Wildlife Fund (WWF) hebben een Grant Agreement getekend voor de periode 1 maart – 31 juli voor de uitvoering van het project “2020 Marine Turtle Conservation”.

Het algemeen doel van dit project is erop gericht om de populaties van de Aikanti (Lederschildpad), Krape (Soepschildpad), Warana en Karet op de legstranden van de districten Marowijne en Commewijne tegen 2025 te stabiliseren.

De afdeling Natuurbeheer van de dienst ʼs Lands Bosbeheer (LBB) van RGB is in samenwerking met de WWF-Guianas, Stichting Natuurbehoud Suriname (STINASU), en de lokale gemeenschappen belast met de uitvoering van dit project.

De monitoring van het aantal zeeschildpadden, inclusief dagelijkse (nachtelijke en vroege ochtend) tellingen van legnesten, evenals gestrande zeeschildpadden zal plaatsvinden te onder andere Braamspunt en Galibi.

Verder zal data over het aantal overtredingen, aantal in beslag genomen eieren en de aangehouden mensen, alsook de sancties die tegen hun getroffen zijn, worden bijgehouden.

WWF komt in met een Grant van USD 71,800.00 en het ministerie van RGB met een eigenbijdrage van USD 100,000.00.

Voor uitbreiding van het zeeschildpadden werk op de stranden is er samenwerking gezocht met Green Heritage Fund Suriname (GHFS) en Stichting d’Ons. Beide organisaties hebben ondersteuning toegezegd door middel van het inzetten van vrijwilligers op de stranden.

In de afgelopen jaren is Braamspunt steeds meer een trekpleister voor toeristen voor zeeschildpadden tours vanwege de makkelijke bereikbaarheid. Het is heel bijzonder dat er in de noordoost zone van de kustvlakte van Suriname, die overwegend uit modder en mangrove bestaat, belangrijke legstranden zijn voor de diverse soorten zeeschildpadden.

Het ministerie van RGB doet een beroep op de samenleving om gezamenlijk te zorgen voor bescherming en duurzaam behoud van deze magnifieke zeeschildpadden. Overtredingen kunnen worden doorgegeven aan de jachtopzieners van de afdeling Natuurbeheer op het nummer 472847.

Meer nieuws

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…