fbpx
Samenwerking bedrijven Suriname en Barbados biedt kansen

De Surinaamse bedrijven Consolidated Resources Suriname (CRS) en Hazlo Geosolutions zijn een samenwerking aangegaan met de bedrijven Infra en C.O. Williams op Barbados. Dit zijn twee van de grootste bedrijven op het gebied van mijnbouw en civiele techniek. De samenwerking is vorige week beklonken tijdens het bezoek van de premier van Barbados, Mia Mottley, aan Suriname.

Infra Inc. is vooral geïnteresseerd in het afnemen van zand en granietproducten uit Suriname. Volgens Dimitri Lemmer, directeur van CRS, is er momenteel veel ontwikkeling op Barbados. Volgens hem zijn er zijn vergaande plannen voor de bouw van twee nieuwe hotels, een cruise terminal en een modernere luchthaven. Ook wil de overheid de wegeninfrastructuur aanpakken.

De benodigde materialen zoals graniet (dijkstenen en steenslag), rivierzand en silicazand, komen nu echter nog voornamelijk uit Spanje en Canada en nauwelijks uit de regio. En dat is jammer, vindt Lemmer. “Om daar verandering in te brengen willen CRS, Hazlo en Infra Inc. de samenwerking bevorderen tussen Surinaamse bedrijven die actief zijn op het gebied van exploratie en exploitatie van ontwikkelingsmineralen zoals graniet, zand, kaolien en Barbadiaanse bedrijven in de mijn- en constructiesector”.

Hazlo Geosolutions zal een technische bijdrage te leveren bij de totstandkoming van deze Surinaams- Barbadiaanse partnerschappen. Het Surinaams bedrijf is gespecialiseerd in dienstverlening op het gebied van exploratie en projectontwikkeling in de mijnbouw en minerale sector.

Door deze samenwerking ontstaat de mogelijkheid een Caricom Enterprise voor infrastructuur en mijnbouw op te zetten.

Het idee van Caricom Enterprises werd in 2012 door president Desi Bouterse gepresenteerd toen hij voorzitter van de Caricom was. Het bijzondere van een Caricom Enterprise is dat Caricom-zusterlanden op elkaars grondgebied ondernemen op basis van een partnerschap.

Kalksteen CRS heeft ook de contacten aangescherpt met C.O. Williams. Dit bedrijf is onder andere actief in de winning van kalksteen op Barbados. Ook in Suriname is er vraag naar dit product, vooral voor toepassingen in de landbouw- en veeteeltsector en voor waterzuivering.

Met Neil Weekes, de algemeen directeur van het bedrijf, is gesproken over de uitwisseling van kennis en het verlenen van technische assistentie aan Surinaamse bedrijven in deze sectoren.

Het bedrijf zal een permanente vertegenwoordiger in Suriname aanstellen om de samenwerking meer structuur te geven. Hierdoor kan het bedrijf beter inspelen op de behoeften van de Surinaamse bedrijven.

Roger Gill, algemeen directeur van Infra, heeft tijden zijn verblijf in Suriname een oriëntatiebezoek gebracht aan de granietmijn Quarry 28 in het district Para.

Quarry 28 is op 16 november gestart met de commerciële productie van granietproducten (steenslag en dijkstenen). Met een capaciteit van 500 ton per uur en 9 productielijnen is deze mijn de grootste steenslagoperatie binnen een straal van 50 km van Paramaribo.

Het bedrijf zal zich door het opzetten van een zogeheten boulder (dijkstenen) supermarkt langs de Surinamerivier vooral op de export naar de regio richten.(GFC)

Meer nieuws

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…