fbpx




Facebook Pagelike Widget

Samenvoeging ministeries

De president heeft het over een waterhoofd, dat ik interpreteer als een teveel aan ministeries.

Samenvoeging van ministeries kan gedaan worden tijdens onderhandelingen voor het vormen van een nieuw kabinet. Dat mag ook de inzet worden en zijn voor de aanstaande verkiezingen.

Het gevolg van deze move zal zijn dat het logge ambtenarenapparaat dan ook daardoor moet worden afgeslankt. Daardoor ontstaat in die nieuwe situatie (constellatie) voor overtollige functionaris(sen), de mogelijkheid binnen die nieuwe ordening of andere sector uit te kijken naar een andere functie, die bij hen past.

In de plaats van de opgeheven ministers worden dan staatssecretariaten en directoraten gevormd waaraan respectievelijk kundige staatssecretaris en secretaris-generaals (hierna verder te noemen sg’s) kunnen worden aangesteld.

Dit model zal ook zijn vruchten op een flexibele bestuurbaarheid en overzichtelijkheid moeten kunnen bewijzen en garant staan voor het algemeen belang.

Wel zullen moderne communicatie middelen moeten worden ingevoerd om de communicatie kwaliteit en kwantiteit binnen dit model te kunnen effectueren en optimaliseren.

Het is geen bestuurskundige onmogelijkheid, zoals de bestuurskundige Boldewijn in zijn bewering meent te mogen stellen, om nieuwe ministeries samen te voegen, of te introduceren tijdens een nieuwe kabinetsperiode. (Het hoeft geen betoog, dat zulke operatie niet vier jaren mag duren. Maar je moet wel over bestuurskader kunnen beschikken om deze operatie te doen lukken. Het lijkt alsof de Bestuurskundige Boldewijn suggereert dat die kader absent is.)

Bovendien kan elk ministerie werken met twee of drie staatssecretarissen, dat lijkt mij niet nieuw in bestuurskundig land.

Wat niet goed is voor de bestuurbaarheid van een ministerie is de versnippering van het beleidsmatige, de etnische bezettingsgraad, de zeven even mentaliteit, de verwaarloosde eigen verantwoordelijkheidsgevoel van bewindspersonen en de politiseringsdrang.

Eventuele nieuwe indeling:

1. Een nieuw ministerie van Infrastructuur en Milieu(I&M) dat ontstaat uit de samenvoeging van O.W. en wordt uitgebreid met de portefeuilles voor waterbeheer, ruimtelijke ordening, mobiliteit & toerisme, buitenlandse luchtvaart & maritieme zaken, moet makkelijk te beheren zijn door een ministeriabele persoonlijkheid die beschikt over de juiste capaciteit mix beschikt, om leiding te kunnen geven aan een dergelijk ministerie.

De daarbij behorende staatssecretaris krijgt dan een gedeelde portefeuille milieu, binnenlandse luchtvaart, communicatie en openbaar vervoer en volkshuisvesting.

De logica leert dat gelijksoortige activiteiten bij elkaar worden samengevoegd. Wonen, regio’s, wijken en Integratie horen bij de ruimtelijke ordening, dus ook volkshuisvesting. I&M, moet derhalve over gebouwen beschikken met een loket, waarbij alle vermelde zaken te regelen zijn, die die ene ministerie aangaan. Verschillende dependances moeten in de verschillende regio’s zijn, maar met een loket.

2. Binnenlandse zaken wordt uitgebreid met Communicatie en Regionale Ontwikkeling met bijbehorende staatssecretarissen en sg’s.

3. Financiën wordt uitgebreid met Handel en Industrie (HI) met bijbehorende staatssecretariaten en sg’s.
4. Defensie
5. Justitie en Politie
6. LVV
7. Sociale Zaken wordt uitgebreid met Arbeid met bijbehorende staatssecretariaten en sg’s.
8. Ministerie van Onderwijs(MINOV) wordt uitgebreid met Technische Ontwikkeling(TO) met bijbehorende staatssecretariaten en sg’s.
9. Ministerie van Volksgezondheid
10. Ministerie van Buitenlandse zaken
11. Kabinet President

A.H.TjAH

Meer nieuws

Adhin wordt vandaag gehoord door hoorcommissie DNA

GFC NIEUWS- Parlementariër Ashwin Adhin wordt vandaag door een ingesteld hoorcommissie van De Nationale Assemblee (DNA) gehoord over zijn betrokkenheid bij vernietiging van media-apparatuur van…

Amoksi: Uitspraken Bouterse vrij ernstig

GFC NIEUWS- De uitspraken gedaan door ex-legerleider tevens ex-president Desi Bouterse tijdens een NDP-meeting in Ocer om de macht over te nemen middels wapens zijn…

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…