fbpx
Samenleving moet verantwoordelijkheid nemen in strijd tegen COVID-19

GFC NIEUWS- De samenleving moet haar verantwoordelijkheid nemen wanneer het gaat om de strijd tegen COVID-19.

Deze verantwoordelijkheid houdt in dat men in quarantaine gaat wanneer men Suriname binnenkomt; personen die ons land illegaal zijn binnengekomen moeten zich aangeven bij de autoriteiten en mensen die op de hoogte zijn van transporten en huisvesting van illegalen moeten deze informatie doorspelen aan de verantwoordelijke instanties.

Luitenant-kolonel Danielle Veira, directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV)riep de samenleving de afgelopen week op een bijdrage te leveren: “Als je weet dat mensen illegaal naar Suriname komen, geef het door.” Veira is overigens ingenomen met de response uit de samenleving tot nog toe. “We krijgen heel wat informatie, telefoontjes, apps van mensen”, zegt ze.

De functionaris wijst erop dat een persoon die uit winstbejag iemand anders illegaal binnenbrengt, strafbaar is. Het Wetboek van Strafrecht schrijft vier jaar gevangenisstraf voor, terwijl de rechter ook een boete van de SRD.50.000 kan opleggen.

Hoewel er verschoningsrecht bestaat in geval het familie betreft, benadrukt Veira de verantwoordelijkheid die daartegenover staat. “Je hebt een verantwoordelijkheid voor anderen in huis en jouw omgeving,” aldus de functionaris, die eraan toevoegt dat illegalen op basis van die verantwoordelijkheid de autoriteiten moeten melden dat zij illegaal zijn binnengekomen en in quarantaine willen gaan.

Veira zegt dat militairen en agenten hun werk naar behoren doen, maar er zullen ook rotte appels zijn die tegen betaling anderen illegaal binnenlaten. Ook deze informatie wordt doorgespeeld. “Wanneer we weten om wie het gaat dan doen politie en leger precies wat ze moeten doen. We moeten de mensen pinpointen en voorbrengen en dan doet de rest wat ze moeten doen,” geeft de functionaris mee.

Volgens Veira zijn er sancties genoeg. Er zijn ook gesprekken hierover gevoerd met de procureur-generaal. Hij heeft aangegeven met zijn team nader te willen discussiëren hoe sancties getroffen kunnen worden.

Veira geeft aan dat er ook geen papieren tijger gemaakt moet worden, waarmee er dus niets kan worden begonnen. In eerste instantie wordt nu gekeken naar de ordemaatregelen en voor het opleggen van sancties wordt gebruik gemaakt van het politie Handvest.

Meer nieuws

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…