Samarco moet opnieuw diep in de buidel na dambreuk: tientallen doden

Redactie GFC Nieuws — Mijnbouwbedrijf Samarco en zijn eigenaren, Vale en BHP Billiton, moeten alvast een schadevergoeding van 66 miljoen dollar betalen vanwege de dambreuk die vorige week in Brazilië tientallen dodelijke slachtoffers maakte.

Het milieuagentschap Ibama beschuldigt het bedrijf van vervuiling die de regio onbewoonbaar maakte, alsmede een reeks van andere overtredingen.

Een rechter beval Vale om 5 miljard real (1,3 miljard dollar) op zijn rekeningen te bevriezen om de schade te betalen die door de dambreuk werd veroorzaakt.

34 doden

De ramp veroorzaakte een stortvloed van modder en slib in het bos en de dorpen onder de dam. Talloze mensen zaten vast in de rivier van slib die wegen wegspoelde en gebouwen op zijn pad vernietigde.

Reddingswerkers zijn nog steeds op zoek naar vermisten. Tot nu toe zijn reeds 34 lichamen geborgen.

Samarco, Vale en BHP Billiton troffen eerder al een regeling met de Braziliaanse overheid voor betaling van 6,8 miljard real vanwege een dambreuk, na een bittere strijd over de hoogte van de schade.

Op 5 november 2015 brak een dam van Samarco in de Braziliaanse staat Minas Gerais. 40 miljoen ton giftig mijnafval verspreidde zich over de omgeving, met catastrofale gevolgen voor het milieu.

Overige berichten