Sabi Yu Culturu, Na Sabi Yu Srefi: Ode aan Tante Thelma Christiaan-Bigiman

GFC NIEUWS- Op 21 februari zou cultuurdrager en grootmeester Thelma Christiaan – Bigiman haar 80ste verjaardag vieren.
Tante Thelma, zoals ze liefkozend werd genoemd, was een vrouw die enorm veel liefde had voor kinderen, jongeren en de Inheemse cultuur. Ze was op nationaal en internationaal niveau actief op het gebied van cultuuroverdracht, -integratie en -herstel. Ook veel overzeese inheemse groepen en verenigingen mochten een beroep doen op haar kennis.
Tante Thelma is hiervoor geridderd en postuum onderscheiden. Haar nalatenschap mag daarom nooit verloren gaan. Het behoort tot ons Inheems cultureel erfgoed, dat absoluut beschermd moet blijven.
Presentatie
Villa Zapakara ondersteunt Vereniging SCV Juku Jume Maro bij de ode die zij brengen aan tante Thelma Christiaan, op 29 februari bij Villa Zapakara. Audrey Christiaan, de dochter van tante Thelma Christiaan – Bigiman, zal als spreker van SCV Juku Jume Maro belichten hoe haar moeder haar cultuur gebruikte als een bron van genezing, respect en bescherming van ons regenwoud.
Villa Zapakara
Op 30 maart 2019 opende Villa Zapakara de Sranan Krakti tentoonstelling met als ondertitel ‘Hoe dichter je bij jezelf staat, hoe verder je gaat’. Deze tentoonstelling stimuleert waardering voor het eigene en laat bezoekers de kracht in zichzelf, de natuur en onze cultuur (her)ontdekken.
Eén van de onderdelen in de tentoonstelling gaat over Sranan Krakti, ook genoemd ‘Spesrutu Sma’; mensen die met hun unieke kracht een wezenlijke bijdrage lever(den) aan het positief uitdragen van ons land. Door haar inzet op cultureel gebied, is tante Thelma met recht een Sranan Krakti! En vormt zij een regelrechte link met de Sranan Krakti tentoonstelling.
Sabi Yu Culturu
Deze avond gaat over een vrouw die haar leven inzette voor het behoud van de natuur en haar cultuur. Er worden inheemse lekkernijen, kunst en sieraden ten verkoop aangeboden. Tijdens de presentatie kunnen bezoekers genieten van expressievormen zoals zang, dans en woordkunst.
Tante Thelma’s laatste erfstuk werd in Canada genomineerd als ‘Best Indigenous Song of the Year’. Dit lied van de groep ‘Okama’ wordt ook aan u gepresenteerd.
De ‘baka taki’ na de lezing stelt bezoekers in de gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen over hoe wij verder kunnen gaan met de rijkdom die wij als mens en land bezitten.

Overige berichten