fbpx

Saamaka Daka geweldig initiatief

GFC NIEUWS- De minister van Regionale Ontwikkeling, Edgar Dikan, vindt het initiatief om de Saamaka Daka oftewel Dag van de Saamaka op de voorgrond te brengen een geweldig initiatief.

De bewindsman is van mening dat dagen als deze niet onopgemerkt voorbij mogen gaan. “Het is een stuk geschiedenis, die niet verloren mag gaan. Het is belangrijk dat men leert over de successen van de helden van toen en de afkomst weet van de namen van plaatsen die dagelijks genoemd worden,” aldus Dikan.

Hij hoopt dat de verhalen worden vastgelegd, zodat de jeugd deze mooie verhalen in de toekomst kan lezen en meer kan leren over de Saamaka episode van de Surinaamse geschiedenis.

De minister sprak woensdagavond in Hotel Krasnapolsky tijdens een lezing getiteld “19 september 1762- Een geschiedfilosofische beschouwing in perspectief”.

Minister Dikan maakte van de gelegenheid gebruik om iedereen op te roepen om de Saamaka Daka massaal te vieren met de Saramaccaners. “Het is belangrijk dat de tribale volkeren een eenheid vormen. Zonder eenheid kan men niets bereiken,” aldus de minister.

BEKIJK OOK
88 militairen vandaag bevorderd tot naast hogere rang

De lezing was georganiseerd door de Commissie Saamaka Daka. De inleiding werd verzorgd door Eddy Jozefzoon, adviseur van de commissie.

De spreker is ingegaan op hoe de verschillende lo’s binnen de stam zijn ontstaan. De redenen waarom de slaven wegliepen, hoe zij neerstreken in het Boven-Suriname gebied en hoe de samenleving zich daar heeft gehandhaafd.

Hij legde ook het verband tussen de positie van de Saamakas in de samenleving en de naamgeving aan plaatsen, zoals Poelepantje in Paramaribo en Kofi-djompo te Lelydorp.

Jozefzoon ging breed en diep in op de geschiedenis en de leefwijze van de Saamaka. Het goed opgekomen Saramaccaanse publiek werden ook in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen.

De commissie heeft donderdag verschillende activiteiten gehouden in de Palmentuin, voorafgegaan door een prodo waka vanuit de Saramaccastraat naar de Palmentuin.