fbpx

‘Russische trolaccounts zaaien verdeeldheid over vaccinaties’

Russische trolaccounts hebben op Twitter geprobeerd onrust te stoken in het debat rond de vaccinatie van kinderen. Dat schrijven onderzoekers van drie prestigieuze Amerikaanse universiteiten in het wetenschapsblad American Journal of Public Health. “Ze gebruiken vaccinatie om een wig te drijven tussen mensen”, schrijven de onderzoekers. De wetenschappers keken naar tweets over vaccinaties die tussen 2014 en 2017 zijn verstuurd.

Veel berichten zijn afkomstig van accounts die in verband zijn gebracht met het Internet Research Agency (IRA), een ‘trollenfabriek’ in Sint-Petersburg die banden heeft met de Russische overheid. In februari bleek nog dat zeker 3.800 accounts van IRA tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen Russische propaganda of nepnieuws hebben verspreid.

BEKIJK OOK
Santokhi bij viering 47-jaar Srefidensi: ‘We zijn goed op weg’

In sommige tweets werd beweerd dat vaccins autisme kunnen veroorzaken, gevaarlijke hoeveelheden kwik bevatten of dat ze deel uitmaken van een geheim plan om de mensheid te onderdrukken. Andere tweets vielen medicijnfabrikanten aan. Maar in andere berichten, soms geplaatst door dezelfde accounts, stond bijvoorbeeld dat vaccinaties verplicht moeten worden.