Russische regio roept noodtoestand uit om invasie van ijsberen

Redactie GFC Nieuws — De Russische archipel Novaya Zemlya (Nova Zembla) riep zaterdag de noodtoestand uit vanwege een “massale invasie van ijsberen”. De nederzetting Belushya Guba werd het zwaarst getroffen; daar drongen minstens 52 agressieve ijsberen binnen.

In de hele regio wordt agressief gedrag van de dieren gemeld, die op zoek zijn naar voedsel. Zij vallen mensen aan, dringen woningen en bedrijven binnen.

Er zijn continu minstens 10 beren in Belushya Guba. De inwoners durven hun huis niet te verlaten, waardoor de dagelijkse activiteiten worden verstoord.

De overheid zorgde voor militair transport dat scholieren en arbeiders naar hun plek van bestemming vervoert, en er wordt regelmatig gepatrouilleerd.

De bevolking merkt echter weinig van de veiligheidsmaatregelen die de overheid invoerde. De dieren reageren niet meer op licht- en geluidssignalen, en laten zich niet wegjagen door patrouillewagens en honden.

Bovendien mogen de agressievelingen niet worden neergeschoten wanneer zij mensen aanvallen. Voorlopig althans, want als verder niets helpt, zal ook deze optie worden overwogen.

Overige berichten