fbpx

Russen boos om vonnis Nederlandse rechter: ‘Gevaarlijk precedent’

De Russische minister van Cultuur Vladimir Medinsky noemt de beslissing van een Nederlandse rechter om een collectie Scytisch goud niet terug te sturen naar de Krim een “gevaarlijk precedent”. Rusland dreigt alle banden met Nederlandse musea te verbreken.

Medinsky zei tegen het Russische persbureau RIA Novosti dat het vanwege dit besluit gevaarlijk is geworden om exposities in Nederland te houden, omdat culturele schatten zomaar in beslag kunnen worden genomen.

De minister reageerde op het oordeel van een Nederlandse rechtbank dat 500 gouden Scythische artefacten, die Nederlandse musea hadden geleend van collecties uit de Krim, niet teruggegeven hoeven te worden.

OOK INTERESSANT
Stalker richt camera 24 uur per dag op huis ex- geliefde

De stukken waren uitgeleend kort voor de Krimrepubliek werd herenigd met de Russische Federatie. Zij werden vervolgens opgeëist door de Krimmusea, maar ook door het Oekraïense ministerie van Cultuur.

In december 2016 besliste een Amsterdamse rechtbank dat het Scythische goud naar Kiev moest worden gestuurd, maar Rusland ging tegen die beslissing in beroep.