Rusland: volk moet op de verkiezingsdag een keus maken die de toekomst veilig stelt

GFC NIEUWS- “Het volk moet een goed besluit nemen wie het land moet leiden de komende periode,” zegt NPS- voorzitter Gregory Rusland.
Tijdens een voorlichtingsbijeenkomst van de partij donderdag haalde Rusland aan dat de partij op 31 december een schrijven kreeg van de president, waarin hij hen uitnodigde voor een informatiesessie over de overdracht van de Afobakadam. De NPS heeft de uitnodiging geweigerd.
De andere politieke partijen die op de meeting aanwezig waren, gaven aan dat de bijeenkomst nodeloos is geweest. Rusland zegt verder dat in De Nationale Assemblee er intensief is gesproken over deze issue.
In 2014/ 2015 toen Alcoa aangaf dat zij stopte met de productie van bauxiet en aluinaarde in Suriname was dat het moment voor de regering om aan te geven dat de Brokopondo overeenkomst van 1958/1959 was opengebroken en dat Suriname niet verder kon gaan.
De Alcoa/ Suralco stopte met de productie van bauxiet/aluinaarde in Suriname, terwijl men volgens de Brokopondo overeenkomst, zou moeten doorgaan tot het jaar 2033.
Als de overeenkomst abrupt stopt, betekent het dat de economische activiteit op dat moment, schade lijdt en nadelig is voor de Surinaamse economie. De berekende schade is zes miljard Amerikaanse dollars, vanaf 2015 tot 2033.
Een andere issue is de energieovereenkomst.
De Alcoa/ Suralco die in Suriname aluminium produceerde, stopte in 1999 met de productie van aluminium. Als men stopt met de productie van aluminium betekent het dat er heel veel energie die bij de dam geproduceerd wordt, vrijkomt. Dat betekent dat de Alcoa bekijkt, hoe zij de energie kwijt kan raken. Een mooi moment in 1999 vindt de partijvoorzitter om te onderhandelen met het bedrijf voor een goede prijs.
De toenmalige regering onder leiding van president Jules Wijdenbosch (NDP-regering) heeft besloten de energie af te nemen tegen een prijs die gekoppeld was aan die van olie. Dat betekent dat als de prijs van olie omhoog gaat, Suriname ook meer moet betalen voor waterkrachtenergie. De prijs moet minder dan een halve cent zijn per kilowattuur.
Door de stijging van olie door de jaren heen, (omdat de prijs gekoppeld is aan die van olie), is het bedrag dat Suriname moet betalen aan Alcoa voor energie, steeds gaan stijgen. Op dit moment is de prijs 8 tot 9 cent per kilowattuur. De eigenlijke prijs zou een halve cent moeten zijn.
Suriname heeft veel moeten betalen aan Suralco/ Alcoa vanaf 2015 tot eind 2019. De regering ging toen op zoek naar een lening(120 miljoen Amerikaanse dollars) om de Alcoa achterstallige gelden te betalen.
De afgelopen twee jaar of misschien zelf langer, heeft de regering niet betaald, voor de stroom die Alcoa aan Suriname leverde.
De problemen op een rij zijn: de productie is gestopt, economische schade voor Suriname tot 2033, door mismanagement en onkunde moest Suriname miljoenen betalen vanaf 2015 tot 2019, voor stroom (uit waterkracht).
De NPS heeft deze materie vanaf 2015 tot 2019 steeds onder de aandacht gebracht in De Nationale Assemblee, maar de president was nooit aanwezig om hiernaar te luisteren. “De vicepresident vertelde van alles over dit onderwerp, dat kant nog wal raakte. Er was een commissie ingesteld, om zich bezig te houden met dit onderwerp maar de indruk werd gewekt, dat de groep werkte voor de Alcoa.”
“Eind 2019 moest de dam in Surinaamse handen komen, zodat de NDP daarmee campagne kon voeren, voor de verkiezingen op 25 mei 2020. Men wil populistische handelingen uitvoeren om het volk op het verkeerde spoor te zetten en om aan te geven hoe goed zij het gedaan hebben. Het volk weet dat de deal tussen Suriname en Alcoa, geen goede is geweest.”
“Staatsolie heeft de dam overgenomen en moet nu gaan kijken hoe deze het beste beheerd kan worden. De dam moet goed beheerd worden, zodat er geen calamiteiten ontstaan wanneer blijkt dat rekeningen niet betaald kunnen worden.”

Overige berichten