Rusland stuurt militaire steun naar Caracas

Redactie GFC Nieuws — Lokale journalisten meldden dat zaterdag twee vliegtuigen van de Russische luchtmacht landden op Aeropuerto Internacional de Maiquetía Simón Bolívar in Venezuela met aan boord bijna 100 Russische militairen. Er zou ook ongeveer 35 ton aan niet-gespecificeerd materieel zijn aangevoerd.

De militaire aanwezigheid is een duidelijk steunbetoon van Rusland. Het is overigens niet de eerste keer dat de Russen militair aanwezig zijn in Venezuela.

In de eerste helft van december vorig jaar arriveerden twee strategische nucleaire bommenwerpers op Maiquetía. Zij waren mogelijk één van de redenen waarom een Amerikaanse inval die volgens diverse bronnen op 23 december had moeten plaatsvinden, niet doorging.

Amerika is echter nog steeds bezig met de opbouw van troepen in de buurlanden, waarschuwt Nikolai Patrushev, secretaris van de Russische Veiligheidsraad.

“… De Verenigde Staten bereiden een militaire invasie van een onafhankelijke staat voor,” zei Patrushev in een interview met de weekkrant Argumenty i Fakty.

“De overdracht van Amerikaanse speciale eenheden naar Puerto Rico, de landing van Amerikaanse troepen in Colombia en andere feiten wijzen erop dat het Pentagon zijn troepen in de regio versterkt om ze te gebruiken in een operatie om Maduro af te zetten.”

Blokkade

Moskou stuurde eerder ook honderden tonnen aan hulpgoederen en levert naar verwachting volgende week opnieuw een lading medicijnen.

Venezuela gaat gebukt onder vernietigende Amerikaanse sancties. Tientallen miljarden aan olie-inkomsten werden door Washington bevroren. De aankoop van voedsel en medicijnen wordt al geruime tijd geblokkeerd.

Ondanks de verslechterende situatie blijft het grootste deel van de Venezolanen achter de gekozen president Nicolás Maduro staan. Grote massa’s gaan regelmatig massaal de straat op om hun steun te betuigen aan de regering.

Overige berichten