fbpx
Rusland spuwt gal in DNA tijdens Alcoa-debat

GFC NIEUWS- De debatten over de wijziging van de Brokopondo-overeenkomst en de wet schadeloosstelling Bauxietmaatschappijen zijn op 23 augustus voortgezet in De Nationale Assemblee.

Het wijzigen van de Brokopondo-overeenkomst blijkt noodzakelijk om de gevolgen van de vervroegde beëindiging van de overeenkomst te regelen.

NPS-fractieleider Gregory Rusland reageerde zeer boos na de spreekbeurt van NDP-fractieleider Amzad Abdoel.

Rusland vond zijn collega laf en gemeen, omdat er volgens hem in de commissie van rapporteurs afspraken waren gemaakt die hij niet is nagekomen.
Rusland, ex-minister van Natuurlijke Hulpbronnen, hekelde uitspraken die Abdoel maakte over de vertrek van bauxietmaatschappij BHP Billiton toen uit Suriname.

De beëindiging van het productieproces en de afbouw daarvan is volgens Abdoel 20 jaren terug begonnen met het sluiten van de aluminiumsmelterij en het ontslaan van bijkans 300 arbeiders.

Abdoel: “Zijn wij toen als land wakker van geschud? Het antwoord is simpel “nee, mevrouw de voorzitter”. Hebben wij toen als land een standpunt ingenomen? Het antwoord is “nee”.

Abdoel hekelt het dat kansen die aangeboden werden om de Brokopondo -overeenkomst in het belang van de Surinaamse staat te wijzigen niet benut zijn geworden. Ter illustratie verwees hij naar een artikel in de Volkskrant van 31 oktober 2008 met als kop “Regering Venetiaan is niet bang voor verlies van banen- vertrek na zeventig jaar”.

Abdoel gelooft er heilig in dat de bauxietsector een andere wending had kunnen nemen indien wij in 2008 de geboden kansen hadden benut om te investeren.

Rusland: “De multinational Billiton is vertrokken omdat Suriname geen garantie kon krijgen dat zij de toegezegde investeringen daadwerkelijk zou doen.”

“Het bedrijf Alcoa heeft Billiton overgenomen om de productie tot 2020 veilig te stellen.”

“De top van Alcoa is naar Suriname gekomen om te praten met de regering. Op de vraag van Suriname ‘wanneer ga je de dam aan ons geven’, kon het bedrijf geen afdoend antwoord op geven.”

“De regering van toen vond het niet kunnen dat de stuwdam in handen van particulieren zou komen,” aldus Rusland.

Meer nieuws

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Regering buigt zich over situatie SLM

GFC NIEUWS- Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft zich gebogen over de stand van zaken bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Dikke…

Suriname telt nu 29 actieve Covid-gevallen

GFC NIEUWS- Suriname telt nu in totaal 29 actieve Covid-19-gevallen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…

Bedreiger president Santokhi opgesloten

GFC NIEUWS- Vandaag, zondag, is de 38-jarige Firen Ajaykumar G. door rechercheurs van politie Regio Midden opgespoord en aangehouden voor onder andere bedreiging met een…