fbpx

Rusland slaat terug, verhouding met Amerika verslechtert

Rusland slaat terug: Amerikaanse media en mogelijk ook sociale media zullen zich in Rusland moeten registreren als “buitenlandse agent”. De VS had de vorige week een zelfde maatregel ingesteld en Rusland had gedreigd met gelijke munt terug te zullen betalen.

RT, een Russische nieuwswebsite met een gelijknamig televisiestation, kondigde donderdag aan zich onder dwang te zullen registreren als buitenlandse agent.

Dat is in de VS vereist vanwege de Foreign Agents Registration Act (FARA 1 | 2 ). Onder deze wet moeten buitenlandse agenten, dus iedereen die de belangen van een buitenland behartigt, zich laten registreren. Alleen diplomaten zijn hiervan uitgezonderd.

OOK INTERESSANT
Foodbasketproject moet armoedebestrijding stimuleren

De “buitenlandse agent” is de openlijke tegenhanger van de “geheim agent”: de ene werkt openlijk, de ander stiekem, maar beide hebben min of meer hetzelfde doel: de (politieke, strategische etc.) belangen van hun bazen behartigen.

Nu Russische journalisten in de VS worden aangemerkt als buitenlands agent, zullen Amerikaanse media op korte termijn dezelfde behandeling ontvangen in Rusland.

Internationaal wordt dit beschouwd als een verdere verslechtering van de toch al beroerde verhouding tussen de twee landen.