fbpx

Rusland: regering werpt rookgordijnen op

GFC NIEUWS- Gregory Rusland, voorzitter van de NPS geeft aan dat de regering rookgordijnen opwerpt.

Hij reageert op de uitspraken van de minister van Financiën, Gilmore Hoefdraad, als zou het onzin zijn dat de dam mogelijk als onderpand zou dienen voor een lening tussen de USD 300 en 500 miljoen.

Het heeft overigens enkele dagen geduurd om met die reactie te komen, terwijl de eerste reactie was dat de minister van Financiën naar geld zocht en de samenleving zou laten weten wanneer het zover is.

De issue bij Rusland is dat de regering zo kort voor de verkiezingen in mei 2020 nog bezig is om het volk op te zadelen met nog meer leningen w.o. een lening bij Oppenheimer en dit naast de reeds bestaande lening van USD 550 miljoen bij die organisatie.

De informatie is dat nadrukkelijk overwogen werd om of de Afobakkadam of de inkomsten daarvan uit de verkoop van hydro-energie als zekerheid (collateral) voor deze lening te geven. Dit vanwege de slechte rating van Suriname.

Rusland zijn zorgen gaan erom dat met nog een grote lening de verplichting alleen voor rente kan oplopen tot ongeveer 50 miljoen US dollars per jaar, naast de 50 miljoen die reeds betaald wordt voor de lening van 2016 bij Oppenheimer.

Indien de regering nog een groot bedrag leent kan de rente oplopen tot USD 100 miljoen per jaar. Komt bij kijken dat het hele bedrag in 1 keer aan het eind van de lening terug betaald dient te worden, dat is USD 550 miljoen plus de nieuwe lening.

BEKIJK OOK
Strategische doelen in voorbereiding voor garanderen voedselzekerheid en voedselveiligheid

Hoefdraad geeft verder aan dat de besparingen uit de overname van de dam ca. USD 50 tot 60 miljoen per jaar zullen zijn. Dat is o.a. waar financiers naar kijken om hun dekking te vinden.

Dit is overigens niet nieuw voor de huidige regeerders, in 1998-99 heeft de toenmalige regering Wijdenbosch de toekomstige inkomsten uit de bauxiet sector verpand aan Ballast Nedam. De regering Venetiaan ll die daarna aantrad kon jaren niet beschikken over de inkomsten uit die sector.

Verder geeft Rusland aan dat hij contacten in Suriname maar ook buiten Suriname heeft en regelmatig wordt geconsulteerd, ook door de buitenlandse organisaties, over zijn inzichten over discussies over mogelijke leningen en investeringen door de regering.

Hij blijft erbij dat de vorige week een vertegenwoordiging van Oppenheimer in Suriname was om met de regering te praten over leningen.

Tot slot hoopt Rusland dat minister Hoefdraad ook aangeeft dat Suriname voor de overname van de dam aan de Suralco/Alcoa een bedrag van ruim USD 100 miljoen zal moeten betalen, anders gaat de overdracht niet door “en dat is geen goeie deal voor Suriname.”