fbpx

Rusland maakt korte metten met corruptie

Een voormalige Russische minister maakt kans op 10 jaren cel en een boete van meer dan acht miljoen dollar als hij schuldig wordt bevonden aan het aannemen van steekpenningen.

Aleksey Ulyukayv, in het verleden minister van Economische Zaken, wordt verdacht van het aannemen van twee miljoen dollar smeergeld.

“Ulyukayev besloot zijn macht te gebruiken om zich persoonlijk te verrijken. Het motief achter dit misdrijf was hebzucht. Tegelijkertijd kwam hij niets tekort – hij genoot van een waarlijk weelderige levensstijl”, voerde de aanklager maandag aan.

De officier van justitie vroeg de rechtbank de aanklacht wegens afpersing in te trekken en Ulyukayev alleen voor omkoping te vervolgen.

OOK INTERESSANT
Gebouwen pompgemalen na 20 jaar gerenoveerd

Het accepteren van een groot bedrag bij omkoping – meer dan een miljoen roebel – is in Rusland een ernstige overtreding voor een ambtenaar.

Daar staat een straf van maximaal 15 jaar gevangenisstraf en een boete van maximaal 70 keer het bedrag van de omkoping op. In het geval van Ulyukayev kan dat oplopen tot 7 miljard roebel of meer dan 118 miljoen dollar.