fbpx

‘Rusland laat zijn vrienden niet in de steek’: Moskou kondigt keiharde stappen aan om belangen in Venezuela te beschermen

Redactie GFC Nieuws — Rusland zal zijn oliebelangen in Venezuela keihard verdedigen binnen de grenzen van internationale wetten, als die worden bedreigd. De Russische ambassadeur in Venezuela, Vladimir Zaemsky, herhaalde het Russische standpunt in een interview dat het dagblad Rossiyskaya Gazeta publiceerde: “Rusland laat zijn vrienden niet in de steek.”

Moskou liet al aan het begin van de politieke crisis die in januari in Venezuela begon weten, dat hij zijn oliebelangen zou verdedigen.

De Russen zijn de meest fervente verdedigers van de legitieme leider van het land dat bovenop de grootste oliereserves ter wereld zit. Moskou staat al jaren achter de Venezolaanse president Nicolás Maduro en stopte miljarden dollars in zijn olie-industrie.

Oneerlijke concurrentie

Als geprobeerd wordt Russische bedrijven van hun Venezolaanse investeringen te beroven, zal Rusland hier op de hardst mogelijke manier op reageren. Moskou zal dan alle beschikbare middelen onder het internationaal recht inzetten, zegt Zaemsky.

BEKIJK OOK
Dc Brokopondo bespreekt uitdagingen met minister Kuldipsingh

Zaemsky zei dat Amerika zich schuldig maakt aan oneerlijke concurrentie. Hij noemde als voorbeelden het oliebedrijf Citgo, maar ook de “ongekende Amerikaanse druk op Europa” over het Nord Stream 2 gaspijpleidingproject in een poging Rusland uit de EU-gasmarkt te drukken.

“Washington heeft in feite de bezittingen van een groot olieraffinaderijbedrijf in beslag genomen zonder er een cent voor te betalen, door zich te verschuilen achter een verhaal over de overdracht ervan aan [oppositieleider] Juan Guaidó” legde hij uit.

Vorige maand ontstond ongerustheid toen Arubaanse en Curaçaose oliearbeiders hun werk dreigden te verliezen vanwege de Amerikaanse sancties tegen Petroleos de Venezuela (PdVSA).