fbpx

‘Rusland en EU zouden met elkaar in euro moeten handelen’

De economieën van zowel de Europese Unie als die van Rusland zijn beide niet op de dollar gebaseerd. Het zou dan ook logisch zijn om elkaar niet in dollars te betalen, zegt Maxim Oreshkin, de Russische minister van Economische Ontwikkeling.

Moskou ondersteunt het blok volledig in zijn recente initiatief voor breder gebruik van de euro in de internationale arena, vooral in de energiesector, zei Oreshkin.

“Als je kijkt naar de betrekkingen van Rusland met de EU, zult je de samenwerking en steun van Rusland zien in het huidige plan om de rol van de euro te vergroten, dat onlangs door de Europese Commissie is geïntroduceerd,” zegt hij.

De Europese Commissie stelde op 5 december voor om de gemeenschappelijke Europese munt te versterken in een kennelijke poging om de dominantie van de Amerikaanse dollar aan te vechten.

De minister benadrukte dat nu voor Rusland het aandeel van de dollar in de handel daalt, het niet relevant lijkt om met zijn EU-partners in dollars te blijven handelen, aangezien zowel Moskou als Europese staten deze niet als nationale valuta gebruiken.