fbpx

Rusland en Argentinië willen elkaar niet meer in dollars betalen

Rusland en Argentinië overwegen om hun wederzijdse handel te betalen in elkaars valuta, in plaats van in Amerikaanse dollars. Steeds meer landen overwegen de dollar als betaalmiddel te dumpen, vanwege de handelsbeperkingen die de VS oplegt aan landen als Iran, Cuba, Rusland en andere.

Ook geopolitieke en commerciële spanningen dwingen veel landen de dollar te negeren ten faveure van lokale valuta. Dat kan enorme, nadelige gevolgen hebben voor de Amerikaanse economie: als de vraag naar dollars afneemt, daalt de waarde

China en Rusland zijn naar verluidt bezig met het opstellen van een pact om het gebruik van de roebel en de yuan in hun bilaterale en internationale handel te vergroten om de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verminderen om sancties tegen financiële transacties te voorkomen.

BEKIJK OOK  Man die beweert boze geesten op zich te hebben door politie Coronie ingesloten

Iran, dat onlangs doelwit werd van unilaterale sancties door de VS, schakelde over naar nationale valuta’s in de handel met Zuid-Korea, Irak, Rusland en Turkije.

Vorige maand werd een bilaterale valuta-swapovereenkomst ter waarde van 28,81 miljard dollar getekend tussen China en Indonesië.

In oktober ondertekenden China en Japan een wisselarrangement van meerdere miljarden dollars, gericht op het verbeteren van de financiële stabiliteit en het stimuleren van bedrijfsactiviteiten in beide landen. In augustus sloten Qatar en Turkije een swapcontract af nadat Doha plannen had aangekondigd om 15 miljard dollar te investeren in Turkse markten.