fbpx

Rusland: binnenlandbewoners aan hun lot overgelaten

De Nationale Partij Suriname (NPS) constateert dat de bewoners van het Boven-Surinamegebied aan hun lot zijn overgelaten. In nagenoeg alle dorpen vanaf Atjoni zijn er gemeenschappelijke problemen die een ruime mate de ontwikkeling en groei van de lokale bewoners aantasten.

Partijvoorzitter Gregory Rusland zegt dat er in de dorpen sprake is van gebrekkige tot geen elektriciteitsvoorziening, slechte leeromstandigheden vanwege de deplorabele staat van schoolgebouwen en schaarse leermiddelen. Ook laat de gezondheidszorg veel te wensen over waarbij er een arts is aangewezen voor het gebied, maar die is sporadisch aanwezig.

Rusland bezocht met een delegatie in het weekend een aantal dorpen in het district Sipaliwini. De partij wenste te vernemen wat de knelpunten zijn, om daarop verder beleid te kunnen maken.

De NPS-delegatie werd in alle districten warm onthaald en er zijn krutu’s gehouden met de plaatselijke dorpsstructuren. De NPS-voorzitter heeft ook in het dorp Nieuw Aurora een nieuw bestuur van de onderafdeling van dat gebied geïnstalleerd.

Hij vindt dat de mensen in de gebieden aan hun lot zijn overgelaten. Nieuw Aurora beschikt sinds juni 2017 niet meer over stroom. De dorpsbewoners verwezen nostalgisch naar de periode voor de huidige regeerders toen er wel sprake was van goede stroomvoorziening, ook al was het niet overal 24 uur stroom. “Maar er was wel een zekere regelmaat opgebouwd en dat is nu teniet gedaan”, zegt Rusland.

Ondanks het feit dat de NPS niet in het machtscentrum zit, zal om belangrijke basiselementen die bijdragen tot een goede ontwikkeling deze burgers te realiseren. Zij zal dat doen door onder andere haar eigen strategieën toe te passen en waar nodig de aandacht te vragen van autoriteiten, zodat er verlichting komt voor de dorpen.(GFC)