Rusland: ‘Amerika misbruikt Veiligheidsraad VN’

Amerika probeert het mandaat van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te misbruiken om zich te mengen in binnenlandse aangelegenheden van Iran. Dat zegt de Russische gezant bij de VN.

Vassily Nebenzia had forse kritiek op wat hij noemde “de pogingen van de VS om de aandacht af te leiden van belangrijke internationale vraagstukken waar de VN Veiligheidsraad zich over z ou moeten buigen.

Bovendien, zegt Nebenzia, zou de VS moeten kijken naar de eigen historie van gewelddadig neerslaan van protesten: “Als wij uw logica volgen, zouden we bijeenkomsten van de Veiligheidsraad moeten hebben na de gebeurtenissen in Ferguson en na het gewelddadig neerslaan van de Occupy Wall Street-beweging in Manhattan”.

In Iran is het al enige tijd onrustig. Het Iraanse persbureau PressTV meldde dat tijdens een vreedzame demonstratie tegen prijsstijgingen en de economische situatie in het land, een klein aantal gewapende provocateurs op zowel de politie als  demonstranten schoot.

Zaterdag waren er voor de vierde opeenvolgende dag demonstraties van Iraanse burgers die de regering ondersteunen, schrijft PressTV.

De regering van president Hassan Rouhani erkent het recht van de bevolking om te protesteren, maar wijst erop dat dit op legale wijze moet gebeuren.

Overige berichten