fbpx

‘Ruimtelift’ kan astronauten vervoeren van de aarde en de maan, beweren wetenschappers

GFC NIEUWS- Wetenschappers hebben een gek plan geschetst om een ‘lift’ te bouwen tussen de aarde en de maan en beweren dat het de peperdure kosten voor ruimtereizen kan reduceren.

Bekend als Spaceline, zal de lift bestaan uit een gigantische liftschacht vastgebonden aan het oppervlak van de maan, die in een geostationaire baan zou bungelen rond de aarde als een schietlood.

Astronauten die opstijgen in raketten vanuit de aarde hebben slechts voldoende benzine nodig om het einde van de Spaceline te bereiken, waar ze vrij zouden zijn van de zwaartekracht van de aarde en atmosferische druk.

Daarna zullen ze vergrendeld worden aan een zonne-energie voertuig, dat ze verder zal transporteren naar de maan.

Dit idee werd uiteengezet door wetenschappers van de universiteiten in Colombia en Cambridge.

BEKIJK OOK
President Santokhi legt dienstreizen en vele volgauto's aan banden

Die droom van een ruimtelift bestaat al sinds 1895 toen de Russische wetenschapper Konstantin Tsiolkovski er in een drieste bui voor het eerst mee op de proppen kwam.

Het belangrijkste probleem is dat er zulke enorme krachten in de atmosfeer aanwezig zijn dat bestaande materialen daar niet bestand tegen zijn.

Het beste materiaal om te gebruiken, is Koolstofnanobuis, beweren de wetenschappers, maar die kan nog niet op schaal worden gebouwd.

Een koolstofnanobuis is een opgerolde laag grafeen, hol vanbinnen, waarbij de lengte tienduizenden malen groter kan zijn dan de diameter.

Koolstofnanobuizen hebben veel interessante eigenschappen waardoor zij geschikt zijn voor een breed scala aan toepassingen, onder andere in nanotechnologie, elektronica, optica en nieuwe materialen.