Ruim US$ 130 miljoen in 2021 al misgelopen door sluiting luchtruim

GFC NIEUWSREDACTIE- “Als economie hebben we 120 tot 130 miljoen dollar misgelopen van januari tot en met mei 2021 (uitgaande van Luchtvaarttickets en basis spending patroon van de toerist).

“Als wij deze trend voortzetten, zullen wij net als in 2020, richting USD 300 miljoen als economie mislopen”, zegt plaatsvervangend Transport groepsvertegenwoordiger van de Vereniging van het Surinaams Bedrijfsleven (VSB), Timothy Mendonca.

De Transport groep van de VSB heeft op 15 juli een regulier onderhoud gehad met de minister van Transport Communicatie en Toerisme (TCT), Albert Jubithana.

Onderdeel van het gesprek was natuurlijk de huidige situatie rond Covid-19, waar de transportsector zwaar getroffen is.

Minister Jubithana gaf aan dat de overheid graag een faciliterende rol wil vervullen in het op gang krijgen van de sectoren op het werkgebied van zijn ministerie.

Ook de VSB heeft duidelijk kenbaar gemaakt aan duurzame oplossingen te willen werken in plaats van de korte termijn Covid-maatregelen.

Een belangrijk onderwerp tijdens dit gesprek was natuurlijk het duurzaam openhouden van ons luchtruim. Dit heeft invloed op zowel de transportsector als toerisme. VSB Transport zal tevens voorstellen aandragen aan de minister van TCT om met collega ministers de impact van het sluiten van het luchtruim te bespreken, en dit te minimaliseren.

Ondanks de minister duidelijk aangeeft dat de regering redelijk conservatief en beschermend optreedt en het veel voeten in de aarde gekost heeft om richting openstellen van het luchtruim te gaan, is hij ook warm voor het duurzaam openhouden van het luchtruim.

Verder zijn aan de orde gekomen de Dubai EXPO 2020 conferentie welke in Dubai plaatsvindt, het verkeer tussen Suriname – Guyana en Suriname – Frans-Guyana en de veerdiensten tussen Paramaribo-Commewijne.

De bewindsman gaf ook wat speerpunten over de algemene denkrichting en strategie van het toerismebeleid, de ondersteuning vanuit de private sector en de uitvoering en implementatie van het baggerproject.

Het gesprek werd afgesloten met de onderwerpen ordening en innovatie van het openbaar vervoer en duurzaam milieubeleid.

Overige berichten