fbpx

Ruim 81% hiv-seropositieven kent hun status

GFC NIEUWS- Ongeveer 81% van de mensen met hiv wereldwijd kende in 2019 hun hiv-status.
De overige 19% – ongeveer 7,1 miljoen mensen – heeft nog toegang nodig tot hiv-testdiensten. Hiv-testen zijn een essentieel bij hiv-preventie, behandeling, zorg en ondersteunende diensten.
Eind 2019 hadden 25,4 miljoen mensen met hiv (67%) wereldwijd toegang tot antiretrovirale therapie (ART). Dat betekent dat er nog steeds 12,6 miljoen mensen die wachten op een adequate behandeling. Toegang tot hiv-therapie is bepalend om een halt te kunnen toeroepen aan aids als bedreiging voor de volksgezondheid. Mensen met hiv die op de hoogte zijn van hun status, dagelijks ART gebruiken zoals voorgeschreven en een niet-detecteerbare viral load krijgen en behouden, kunnen een lang, gezond leven leiden, zegt UNAIDS in het kader van Wereld Aidsdag vandaag.
Safe seks blijft belangrijk
Ook in Suriname is Wereld Aidsdag niet ongemerkt voorbij gegaan. In het kader van haar corporate responsibility heeft Intermed Caribe een aantal dozen met condooms geschonken aan de Stichting Double Positive.
Stichtingsvoorzitter Ethel Pengel was erg blij met de donatie. Zij zegt dat condooms tegenwoordig erg moeilijk te verkrijgen zijn en heel duur zijn. De Covid-19-situatie heeft ook invloed gehad op de beschikbaarheid van condooms. Toch pleit Pengel ervoor dat mensen op een veilige manier seks met elkaar blijven hebben. Condooms zijn een van de belangrijkste manieren om safe seks te hebben en besmetting met hiv/aids en andere seksueel overdraagbare aandoeningen te voorkomen.
Gezonde voeding is belangrijk
“Wat ik wil toevoegen: wij, die leven met hiv weten ook dat we onder een bepaalde risicoroep vallen. Ik weet dat het voor sommige mensen heel er moeilijk is om de eindjes aan elkaar te knopen, maar het belangrijkste is om die gezonde voeding tot je te nemen. En dat ontbreekt bij heel veel mensen. Maar als je fruitbomen op je erf hebt, pluk je fruit, eet je fruit. Eet goed, hoe erg je het ook hebt. Probeer niet te beknibbelen op je geld om gezonde voeding voor jezelf te kopen. Zorg voor goede voeding en blijf positief in gedachten”, luidt de boodschap van Pengel.

BEKIJK OOK
PL herdenkt samen met first lady en 'Jawa' parlementariërs van NDP en VHP Javaanse immigratie te Mariënburg