fbpx

Ruim 800 rioolreinigers in India gestorven sinds 1993

Een onderzoek van de Nationale Commissie voor Safai Karamcharis (NCSK) in India laat zien dat sinds 1993 meer dan 800 rioolreinigers in India zijn gestorven.

NCSK is een statutair orgaan dat zich bezighoudt met aangelegenheden betreffende het welzijn van de Safai Karamcharis ( de laagste sociale klasse) en aanbevelingen doet aan de regering.

Hoewel de schoonmaak van riolen in sommige gebieden gemechaniseerd is, geven overheidscijfers aan dat 770.000 mensen werken als rioolreiniger of van hen afhankelijk zijn. Volgens activisten heeft de regering een wet uit 2013 niet ten uitvoer gebracht die het illegaal maakt om deze werknemers in dienst te nemen.

BEKIJK OOK
Bijkans 130 personen gedecoreerd aan vooravond Srefidensi

Het Tata Instituut voor Sociale Wetenschappen, een educatieve en onderzoeksorganisatie, komt tot de conclusie dat 80% van de arbeiders sterven voordat ze de leeftijd van 60 bereikt hebben. Dit als gevolg van werkgerelateerde gezondheidsproblemen.

Meer dan 95% van de rioolwerkers behoort volgens overheidscijfers tot India’s laagste sociale klasse, de Dalits, ooit bekend als ‘onaanraakbaren’.

Een poging door de regering enkele jaren geleden om rioolreinigers aan andere banen te helpen, is mislukt.