Ruim 80 procent mannen van 80 jaar heeft kankercellen in hun prostaat

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Dat veel oudere mannen groot risico lopen op het ontwikkelen van prostaatkanker is algemeen bekend.

Minder mannen weten echter dat ze een veel hoger risico hebben op deze potentieel dodelijke ziekte als men van het negroïde ras afkomstig is of een familiegeschiedenis van prostaatkanker heeft

Zwarte mannen lopen meer risico

Volgens het Amerikaanse CDC neemt het risico toe met de leeftijd.

Bij 1 op 20 mannen in de leeftijdsklasse 60 tot 69 wordt prostaatkanker gediagnosticeerd. Ongeveer 80% van de mannen die de leeftijd van 80 bereiken, heeft kankercellen in hun prostaat.

Geen bewijzen dat je prostaatkanker kan voorkomen

GFC Nieuws vroeg de Europese gezondheidsexpert Jonathan Clarke welke adviezen hij aan mannen zou geven om de kans op deze nare ziekte te reduceren.

“Er zijn geen harde wetenschappelijk bewijzen dat je prostaatkanker kunt voorkomen. Desondanks zijn er stappen die je kunt ondernemen die mogelijk kunnen helpen”, stelt Jonathan Clarke.

jonathan clarke

Jonathan Clarke

“Mijn advies is om dagelijks voldoende te bewegen. Mannen die sporten zouden een verminderd risico kunnen hebben”.

Volgens de topexpert is het in stand houden van een gezond gewicht ook van belang, evenals het eten van gezonde voeding.

“Consumeer vooral broccoli, spruiten, tomaten, boerenkool, vooral groene bladgroenten maar ook gekleurde groenten, citrus, granaatappel, olijfolie, noten, vis, magere kip en haal liever alle zuivel uit je menu. Kies desnoods voor amandelmelk”, legt Clarke uit.

OOK INTERESSANT
15- jarige jongen gooit dure sieraden van zijn stiefvader in Surinamerivier

Een andere factor is om ervoor te zorgen dat je geen obstipatie hebt.

“Dat kun je tegengaan door voldoende water te drinken en genoeg vezels te nuttigen. Indien dat geen soelaas biedt kan het helpen om elke dag een redelijke dosis magnesium citraat te gebruiken”.

Doe regelmatig bloedonderzoek

Hij recommandeert mannen ouder dan 50 jaar om ook regelmatig een PSA- en high-sensitivity CRP bloedtest te laten uitvoeren en indien de arts dat nodig acht een rectaal onderzoek waarbij de prostaat wordt onderzocht.

Voor wat betreft supplementen adviseert hij om dagelijks 320 mg hoge kwaliteit Saw Palmetto capsules te slikken, hoewel er slechts wisselend bewijs is dat dit natuurmiddel echt zou helpen.

Maar het is een lichte DHT- remmer en kan positieve effecten hebben op de prostaat.

Veel mannen worden bovendien door hem aangeraden om ook dagelijks een lage dosis pde5- remmer te slikken in combinatie met kegeloefeningen.

Daarenboven is hij er groot voorstander van om elke dag vitamine D3 supplementen in te nemen en de waarden van deze belangrijke vitamine in het bloed te controleren en optimaal te houden.

Voorts is het volgens Jonathan Clarke aanbevelenswaardig om het testosteronniveau goed op peil te houden. Oestradiol moet ook binnen de norm  blijven. De balans tussen deze twee hormonen moet optimaal zijn.

OOK INTERESSANT
Surinaamse vrouwen willen geen relatie met lijkenwassers, piloten en artsen krijgen voorkeur

Bekijk hier alle publicaties van gezondheidsexpert Jonathan Clarke.