fbpx
Ruim 75.000 diabeten in Suriname

Suriname telt ongeveer 75.000 diabeten, van wie de helft niet weet dat zij deze ziekte hebben. Van deze diabeten hebben naar schatting 4 tot 15% voetulcera. Dat betekent tussen de 3000 en 11.250 wonden in Suriname. Van de wonden leidt ongeveer 40% tot een amputatie, dus 1200 – 4500 amputaties per jaar.

Meer dan 70% van de aan diabetes gerelateerde onderbeenamputaties wordt vooraf gegaan door een voetulcus. Deze gegevens presenteerde Liesbeth Berggraaf, arts tevens voorzitter van de Stichting Diabetes Educatie Suriname, vanmorgen tijdens een wound clinic in Hotel Marriot, waaraan ruim 50 verpleegkundigen deelnamen.

Het thema van de clinic was wondverzorging, met de nadruk op diabetische wonden, en was georganiseerd door Intermed Caribe in verband met de Internationale Dag van de Verpleging op 12 mei. In dit kader zijn ook enkele verpleegkundigen gehuldigd voor hun bijzondere inzet binnen de ziekeninstelling waar zij werken. De organisatie van de wound clinic wilde hiermee haar waardering en erkentelijkheid tonen aan onze Surinaamse verpleegkundigen, die zich dag en nacht inzetten om de zieke mens te helpen en te begeleiden.

Tijdens een heel interactieve sessie bracht Berggraaf de verpleegkundigen meer kennis bij over diabetische voet. Onder diabetische voet wordt verstaan een verscheidenheid aan voetafwijkingen die ontstaan als gevolg van neuropathie, vaatafwijkingen, ‘limited joint mobility’, en andere gevolgen van metabole stoornissen, die meestal in combinatie voorkomen bij patiënten met diabetes mellitus (suikerziekte).

In haar inleiding zei Berggraaf verder dat de meest voorkomende chronische wonden onder meer doorligwonden zijn. Het beste is om ze te voorkomen. Een andere chronische wond is de veneuze wond (een open been), die ontstaat vanwege een slechte doorbloeding. De diabetische voet is een zeer specifiek neveneffect van diabetes en kan grote gevolgen hebben voor de patiënt.

Volgens Berggraaf lopen diabetespatiënten gemakkelijk voetwonden op, die door een slechte doorbloeding snel chronisch worden. Dit komt vanwege een verminderde gevoeligheid van hun voeten. In sommige gevallen is amputatie van de onderste ledematen onvermijdelijk.

De huisarts Monique Sahai-Jharap verzorgde ook een inleiding tijdens de wound clinic en zij stelde onder meer dat huisartsen een poortwachtersfunctie vervullen. Zij zien patiënten het eerst en moeten gelijk de gevallen identificeren die doorverwezen moeten worden. Met betrekking tot diabeteswonden zei ze dat de kleur van de wonden, maar ook of ze nat of droog zijn, de behandeling. Zo zijn te onderscheiden zwarte, gele en rode wonden. Zwarte wonden betekenen dat het helemaal niet goed gesteld is, gele zijn minder erg omdat het onder meer pus zou kunnen zijn, terwijl een rode kleur aangeeft dat de wond aan het genezen is. Na de inleiding van Sahai-Jharap kregen de verpleegkundigen een presentatie over diverse wondverzorgingsproducten.

Intermed Caribe kijkt terug op een geslaagd evenement en spreekt de hoop uit dat zij met de wound clinic een bijdrage heeft geleverd aan kennisvergroting en kwaliteitsverbetering van verpleegkundigen met betrekking tot wondverzorging in Suriname. Jaarlijks wordt wereldwijd op 12 mei de Internationale Dag van Verpleegkundigen herdacht.

Dit jaar is het thema Nurses: A Force for Change – Care Effective, Cost Effective, oftewel Verpleegkundigen: krachtig en effectief in verandering. Dit tegen de achtergrond dat verpleegkundigen, die binnen de gezondheidszorg de grootste groep uitmaken, als geen ander in de positie zijn om efficiënte en effectieve verbeteringen te bewerkstelligen, zonder dat daarbij de kwaliteit van de zorg afneemt. Het is daarom essentieel dat verpleegkundigen en beleidsmakers zich richten op de rol die verpleegkundigen kunnen spelen in het effectief en kostenbesparend maken van zorgsystemen.

Meer nieuws

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…