fbpx
Ruim 6.300 personen worden ingezet op stembureaus

Ruim 6300 personen zullen op 25 mei op de 622 stembureaus werken als voorzitters, plaatsvervangende voorzitters, leden en plaatsvervangende leden. De groep wordt vrijdag getraind in hun taken en bevoegdheden.

De trainingen worden per district gehouden en gaan door tot en met 17 mei. Vrijdag zijn er sessies gehouden in Coronie en Para. Vandaag is het district Nickerie aan de beurt.

Door het ministerie van Binnenlandse Zaken is er een handleiding gemaakt voor iedereen die op het stembureau gaat werken. Er is ook een film in elkaar gezet om de werkzaamheden te illustreren. In de handleiding en de film worden alle werkzaamheden die door de respectieve voorzitters, leden en plaatsvervangende leden moeten worden verricht, ruimschoots belicht.

Stapsgewijs wordt de persoon die moet werken op een stembureau meegenomen door het proces. De stemming begint om 7.00 uur in de ochtend, maar het werk voor het stembureaupersoneel start al eerder.

Zo moet de voorzitter heel vroeg naar het commissariaat om de stembussen en stemdoos op te halen. Uiterlijk 6.00 uur moet het personeel aanwezig zijn op het stembureau. Tijdens de stemming kunnen er verschillende situaties zich voordoen. De voorzitter en leden moeten goed geïnformeerd zijn en kunnen omgaan met alle mogelijke situaties.

Als voorbeelden kunnen worden genoemd wat te doen als:

– een kiesgerechtigde zich aanmeldt op een verkeerd stembureau
– een kiesgerechtigde komt zonder identiteitskaart, rijbewijs of paspoort, maar wel met zijn badge van het werk
– een kiesgerechtigde komt zonder oproepingskaart
– een kiesgerechtigde geen ledematen heeft en bijstand nodig heeft
– een kiesgerechtigde geen linker pink heeft om in inkt te dopen
– een kiesgerechtigde een foto maakt van het stembiljet of dat toont aan het publiek.

Het einde van de stemming is ook in scene gezet en er wordt uitleg gegeven over geldige en ongeldige stembiljetten.

De personen die zijn geselecteerd om op 25 mei te werken op de stembureaus worden tijdens de training gevoerd door het hele proces tot en met de invulling van de processenverbaal, verzegeling van alle enveloppen en het vervoeren van de stembussen en de stemdoos naar het hoofdstembureau

Meer nieuws

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…