fbpx

Ruim 500 grondbeschikkingen uitgereikt in Commewijne

Na jarenlang wachten, mochten bewoners van de rechteroever van Commewijne hun grondpapieren in ontvangst nemen. Dit historisch moment vond vrijdag plaats op het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) en op Tamanredjo, in het district Commewijne. In deze fase zijn er bijkans 500 grondbeschikkingen uitgereikt in het district.

Minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) zegt dat er wel enkelen zijn die ooit een bereidverklaring hebben gekregen, maar door onverklaarbare redenen de stukken in ongerede zijn geraakt. Vervolgens zijn de stukken bij verkeerde personen terecht gekomen, die in een later stadium voor ongerief zorgde, zegt ze aan het NII.

Het idee van de ondernemers uit het gebied om het grondrechtenvraagstuk van de plaatselijke bewoners in orde te maken werd door het ministerie toegejuicht, waarna het zoekwerk begon door de archieven opnieuw open te slaan. De mensen zijn geholpen aan een figuratieve kaart, waarvan de bereidverklaringen zijn uitgereikt.

BEKIJK OOK
Tienermeisje, 14, meegenomen en verkracht

Het is een historisch moment voor de mensen die alvast in aanmerking zijn gekomen. De rechtszekerheid is hiermee gegarandeerd voor de ontwikkeling, gelet op de toeristische activiteiten die nu in volle gang zijn en waar zij kunnen meeliften in het geheel.

Districtscommissaris Adjaikoemar Kali van Commewijne gaf in zijn reactie aan dat bewoners van het ressort Bakkie en de omliggende plantages na bijkans 50 jaren grondbeschikkingen hebben ontvangen. Het ministerie is bezig de enorme achterstand in te lopen.

Overige bewoners kunnen zich alsnog op het commissariaat laten registreren en mogelijk over enkele maanden hun grondpapieren in ontvangst nemen.(GFC)