fbpx

Ruim 500 gemartelde kinderen en mannen gered door Nigeriaanse politie uit Koranschool

GFC NIEUWS- In Nigeria is voor de tweede keer in korte tijd een ‘horrorhuis’ ontdekt in een Koranschool in de noordelijke staat Katsina.

Er werden 67 jongens aangetroffen. De slachtoffers werden vastgeketend, gefolterd en seksueel misbruikt. Dat heeft de plaatselijke politie gemeld.

Eind september bracht een politieoperatie ook al vreselijke praktijken aan het licht in een andere islaminstelling in de naburige staat Kaduna. Daar werden zo’n 300 leerlingen aan soortgelijke praktijken blootgesteld.

Het misbruik in Katsina werd ontdekt tijdens een inval van de politie. Die was getipt door enkele leerlingen die er zondag in slaagden uit de school te ontsnappen. Zij vertelden op straat onder welke omstandigheden zij werden vastgehouden. “Een aantal kinderen is in opstand gekomen tegen de onmenselijke behandelingen en wist te ontsnappen, terwijl zo’n 60 anderen achterbleven’”, aldus politiechef Sanusi Buba.

BEKIJK OOK
Criminelen schieten autoruit pompstationhouder kapot en gaan ervandoor met dagopbrengst

Volgens Buba werd de instelling veertig jaar geleden opgericht door de 78-jarige moslim Bello Mai Almajirai, die het beheer van de school overliet aan zijn zoon. De leerlingen kwamen uit verschillende regio’s van Nigeria en werden er door hun familie naartoe gebracht om de koran te leren en om er behandeld te worden voor onder meer drugsverslavingen.

De eigenaar van de instelling en de leerkrachten die tijdens de inval wisten te ontkomen, zullen worden opgespoord om voor hun daden te boeten, verklaarde de politie. Intussen proberen de autoriteiten de identiteit van de kinderen te achterhalen zodat zij terug naar hun familie kunnen worden gebracht.

Het noorden van Nigeria heeft een groot aantal quasi officiële ‘opvoedingsgestichten’, met streng religieus onderwijs, bij een gebrek aan publieke instellingen voor kwetsbare jongeren.