Ruim 50% mannen en vrouwen in Suriname fysiek inactief

GFC NIEUWSREDACTIE- In Suriname is over het algemeen ongeveer 50% van de mannen en vrouwen fysiek inactief.

Dit laat het ministerie van Volksgezondheid optekenen in een bericht naar aanleiding van Wereld Obesitasdag.

Wereld Obesitasdag wordt elk jaar herdacht op 4 maart om het bewustzijn rond overgewicht te vergroten en hoe schadelijk het is voor de algehele gezondheid.

Het thema voor dit jaar is: ‘Every body needs everybody’. Mensen met obesitas worden vaak beschaamd en beschuldigd.

We hebben allemaal een rol te spelen bij het ondersteunen van en pleiten voor mensen met obesitas oftewel overgewicht.

Obesitas is een veel voorkomende, ernstige en kostbare chronische ziekte en moet als zodanig worden behandeld.

De onderliggende oorzaken van obesitas zijn vaak een combinatie van (ongezonde) voeding, levensstijl, genetische, psychologische, sociaal-culturele, economische en omgevingsfactoren.

De hoofdoorzaak van obesitas is een onbalans in energie, met name tussen geconsumeerde calorieën en verbruikte calorieën.

Er is sprake van overmatige consumptie van voedsel met veel suiker en vet, en gebrek aan lichaamsbeweging. In Suriname is over het algemeen ongeveer 50% van de mannen en vrouwen fysiek inactief.

Obesitas is ook een belangrijke risicofactor voor de Non-Communicable Diseases (niet-overdraagbare chronische aandoeningen) zoals diabetes type 2, hart-en vaatziekten, hoge bloeddruk, beroerte en verschillende vormen van kanker.

Mensen die overgewicht zijn, hebben verhoogd risico op Covid-19-besmetting.Tevens verhoogt overgewicht het risico op ernstige ziekte door Covid-19.

Obesitas kan vooral worden voorkomen door verandering in leef-en eetpatroon, m.n.:

Gezond en met mate te eten: Eet volkorenproducten, peulvruchten, groenten en fruit; Beperk het eten van voedingsmiddelen met een hoog suiker-, zout- en vetgehalte en vermijd suikerhoudende dranken; Drink voldoende water.

Voldoende te bewegen (minimaal 30 minuten per dag intensief bewegen): je hoeft niet speciaal naar een sportschool te gaan, maar gewoon thuis bewegen bijvoorbeeld rondjes rennen op het erf, touwtje springen, maar ook intensief lopen, harken, bezemen.

Alcohol gebruik te verminderen of vermijden.

Overige berichten