fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Ruim 4,2 miljard mensen hebben nog geen goede toiletten

GFC NIEUWS- Wereldwijd hebben 4,2 miljard mensen geen toegang tot veilige en schone sanitaire voorzieningen.
Iedereen zou moeten beschikken over duurzame sanitaire voorzieningen, naast schoon water en handwasvoorzieningen. Deze zijn noodzakelijk om onze gezondheid te beschermen en te behouden en de verspreiding van dodelijke infectieziekten zoals Covid-19, cholera en tyfus te tegen te gaan.
Op Wereld Toilettendag vandaag is wordt aandacht gevraagd voor het feit dat nog niet een ieder over goede sanitaire voorzieningen zoals een toilet kan beschikken. Internationale organisaties zoals de Verenigde Naties en de Wereld Gezondheidsorganisatie roepen op actie te ondernemen om duurzame-ontwikkelingsdoelstelling 6 te bereiken: water en sanitaire voorzieningen voor iedereen tegen 2030. Het thema van Wereld Toilettendag dit jaar is: “Duurzame sanitaire voorzieningen en klimaatverandering”.
Slechte hygiëne houdt verband met de overdracht van ziekten zoals cholera, diarree, dysenterie, hepatitis A, tyfus en polio en verergert dwerggroei. Slechte sanitaire voorzieningen dragen ook bij aan ondervoeding. Onvoldoende sanitaire voorzieningen veroorzaken naar schatting 432.000 sterfgevallen door diarree per jaar.
Voedseltechnoloog/microbioloog Ricky Stutgard zegt dat ontlasting een heleboel ziektekiemen heeft. Als het niet op een goede manier wordt opgeslagen, kan dat het voor problemen zorgen. Hij geeft aan dat een toilet erg belangrijk is voor het realiseren van een goede hygiëne. “Ik ben blij met de Internationale Toilettendag, omdat we elkaar op die manier bewust ervan kunnen maken dat niet iedereen een toilet heeft.”
De voedseltechnoloog/microbioloog merkt er op dat in de districten, zowel de nabije districten als de verre districten en in het binnenland, er nog steeds situaties zijn die lijken op de situatie van rond de periode 1900 – 1928 in Suriname, toen er nog geen goede toiletten waren en mensen gebruik maakten van een privaat. Hij vindt het daarom noodzakelijk dat we niet alleen op 19 november denken aan het belang van toiletten, maar dat we ons het hele jaar door ervan vergewissen dat er meer dingen moeten gebeuren om ervoor te zorgen dat iedereen een toilet heeft om zijn behoefte te doen en de handen in voldoende mate te wassen.
Toiletgebruik gaat hand in hand met handenwassen, benadrukt Stutgard. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat wanneer iemand naar het toilet is gegaan, “je nog zoveel toilet papier mag gebruiken, een duizendste gram ontlasting komt op je vingertoppen. En op een duizendste gram ontlasting kan er altijd alsnog honderdduizenden tot een half miljoen bacteriën voorkomen. En tot die groep behoren de ziektekiemen. Dus wanneer je zegt: ‘ik ga me handen niet wassen’ en je gaat eten bereiden, dan kan je het eten contamineren en je kunt jezelf en anderen besmetten met ziektekiemen. De kans op doodgaan is er altijd. Van Salmonella is bekend dat 10 tot 15 procent van de mensen die geïnfecteerd worden doodgaan.”

OOK INTERESSANT
Bijzondere vondst: Archeologen ontdekken huis uit het tijdperk van ijzer