fbpx

Ruim 350 werken te zien tijdens Suriname International Art Fair

GFC NIEUWS- Met een druk op de knop is de eerste digitale versie van de Nationale Kunstbeurs op 5 november gelanceerd.
In de G-Art hal is het bestuur van de Stichting Nationale Kunstbeurs samen met enkele genodigden bijeen om de website Suriname International Art Fair – SIAF.sr – in werking te stellen.
De website is een lang gekoesterde wens die in vervulling is gegaan van de organisatie, die elk jaar het grootste kunstevenement van Suriname organiseert. Er zijn dit jaar ruim 350 werken te zien met 50 deelnemers uit 8 verschillende landen.
Minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur Marie Levens, deed de openingsceremonie. In haar speech roemde zij de organisatie voor hun voortvarendheid om in deze moeilijke periode toch een NK op te zetten.
Daarnaast stond zij stil bij de vraag die elk jaar word opgebracht, en die ook dit jaar niet ontbrak. Namelijk wanneer de overheid zou voorzien in een deugdelijk kunsthuis. Minister Levens deed een royale geste door te beloven dat een oud pand welke staat op de Unesco Erfgoed lijst, wanneer gerestaureerd, aan de organisatie geschonken zou worden. “Het enige wat u moet doen, is het onderhouden”, stelde de minister.
Volgens Juan Pawiroredjo , ondervoorzitter van de stichting, is het echt een gevoel van voldoening om de eerste digitale NK beurs aan het Surinaams kunstminnend publiek te mogen presenteren.
Met de naam Suriname International Art Fair is ook duidelijk het aanbod van meer buitenlandse artiesten alsook de grotere toegang tot de kunstbeurs door buitenlanders, vastgesteld. “Hierdoor hebben ook meer buitenlandse artiesten kunnen deelnemen en was de selectie criteria dit jaar dan ook heel hoog”, legt de ondervoorzitter uit.
“Zij hoefden slechts hoge resolutie foto’s opsturen van hun werk om te worden beoordeeld. Ze konden nu ‘goedkoper’deelnemen in plaats van een ticket te betalen, verblijf te regelen en hun kostbare kunstwerken mee sjouwen”, noemt Pawiroredjo als een van de voordelen.
De website SIAF.sr is gratis te bezoeken. De expositie is op twee manieren te bezichtigen. Men kan zoeken op naam van een artiest en dan ziet men al de werken van de kunstenaar. Maar men kan ook de virtuele tour volgen. Dat geeft een beetje het gevoel van ‘rondkijken’ op de beurs. De website heeft tal van voordelen. Zo kan men in de comfort en veiligheid van huis een aantal keren de NK 2020 bezoeken en uiteindelijk besluiten wat te kopen.
Het kunstevent duurt tot en met 6 december. “We praten over het buitenland, maar ook de Surinamers in Nickerie, Commewijne, Para en andere plekken die normaliter niet naar de stad afreizen om naar zo een event te komen, kunnen het nu meebeleven, zolang zij internet ter beschikking hebben”. Nog een mooi voordeel.
Voor de organisatie is het hebben van de buitenlandse artiesten belangerijk. Volgens Pawiroredjo zijn het intressante deelnemers waar de Surinaamse kunstenaars zich aan kunnen spiegelen. Het is van eminent belang voor de ontwikkeling van de kunstvisie van de individuele artiest in het land om zich breder te oriënteren. “Simpelweg om te zien hoe kunst zich daar ontwikkeld. En vandaar uit hun eigen werk kunnen versterken. Hoe meer je blootgesteld bent aan andere kunstvormen, hoe breder je scope wordt, wat uiteindelijk ook sterkere werken zal opleveren. Het is een leermoment om samen sterker te worden”.
Hariandi Todirjo geeft aan altijd op de een of andere manier betrokken te zijn geweest bij het NK-gebeuren. In 2018 deed hij mee in de categorie Fotografie en dit jaar met fotografie en schilderen. Hij noemt de digitalisering een geweldige adaptatie die voldoet aan de eisen van de tijd. “ Stel je bent ober. Daarvoor ben je getraind. Nu is corona er en je zegt “ik ben ober”. Dan ga je niet eten. Maar besluit je om eten te gaan leveren, dan heb je je aangepast en gaat het leven door”.
Todirjo is ook enorm ingenomen met de stap van de organisatie om Internationaal op te nemen in de naam van de website. “Er doen al vele jaren kunstenaars mee uit andere landen”. De kunstenaar meent verder dat het een mate van discipline is waar ook schoolgaande kinderen aan kunnen deelnemen. “Corona heeft de discipline van schoolgaan, naar voetbal of muziekles totaal ontregeld. Maar nu is dit een buiten curriculaire bezigheid die misschien toch nog op school besproken kan worden”. `

BEKIJK OOK
Weer significante olievondst voor Surinaamse kust