fbpx
Rotterdamse stadsdichter Dean Bowen maakt kritische film over Nederlands koloniaal verleden

GFC NIEUWS- – In de verfilming van zijn derde stadsgedicht ‘Art. 1’ schetst Dean Bowen een wrang beeld van hoe wij, als Nederland, omgaan met onze geschiedenis en de zonden uit het verleden blind gladstrijken.

De film ‘Aan allen die zich hier bevinden’ is gemaakt door Rauwkost-Collective en gaat op 1 juli 2020, tijdens Keti Koti (de nationale viering van de afschaffing van de slavernij), online in première.

Nederland lijkt zich steeds bewuster te worden van het institutioneel racisme dat voor veel Nederlanders helaas dagelijks wordt ervaren. Racisme, in alle vormen, de-humaniseert mensen, hoe onschuldig sommigen het ook maar bedoelen. En stadsdichter Dean Bowen heeft er genoeg van. Zoals blijkt in de ‘aan allen die zich hier bevinden’.

Zijn gedicht ‘Art.1’ is gebaseerd op artikel 1 van de Nederlandse grondwet: ‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.’

In zijn gedicht schetst Dean echter een ander beeld, een beeld van een Nederland met oogkleppen op. Een Nederland dat haar geschiedenis wegstopt en verbloemt onder de belofte dat ‘nu alles voorbij is’. Het is immers al ‘zo lang geleden’. En zo is onze geschiedenis nog steeds eenzijdig, en is er geen plek voor een gedeeld verleden.

Première is tijdens Keti Koti. 1 juli 1863, op die dag ging de Emancipatiewet in werking en slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen werd afgeschaft.

De film gaat online in première op het YouTube-kanaal van OPEN Rotterdam en is te zien vanaf 1 juli 12:00 uur.

“Aan allen die zich hier bevinden” is de derde film uit de serie “Tussen de Zinnen in” waarin Rauwkost-Collective de woorden van Dean Bowen vertaalt naar een reeks poëtische films.

De serie is gemaakt in opdracht van Bibliotheek Rotterdam en OPEN Rotterdam en voor deze film werkte Rauwkost-Collective tevens samen met RADAR en Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst.

Meer nieuws

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.