Rotary ondersteunt Medische Zending met uitvoering Covid-19 vaccinatieplan

GFC NIEUWSREDACTIE- De Rotary Club of Paramaribo (RCP) is een samenwerking aangegaan met de Medische Zending (MZ) waarbij de Rotary de kosten voor trainingen in het kader van het Covid-19 vaccinatiecampagne in het Para en Brokopondo gebied zal dekken.

Nicole Tjin A Djie, president van de Rotary Club of Paramaribo, en Herman Jintie, directeur van de Medische Zending, hebben afgelopen woensdag 5 mei, de kick-off gegeven van deze samenwerking.

Gedurende drie maanden zullen MZ medewerkers van de poli’s in het Para en Brokopondo gebied getraind worden in het correct uitvoeren van de Covid-19-vaccinatie en het communiceren met de lokale gemeenschappen over het gebruik van dit nieuw vaccin.

De Medische Zending verleent primaire gezondheidszorg aan de bijkans 50.000 bewoners van het binnenland van Suriname. Het werkgebied beslaat 90% van het Surinaams grondgebied, waarbinnen de 51 MZ poli’s verspreid gevestigd zijn.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Experts adviseren mensen in India om preventief Ivermectine te slikken in strijd tegen het virus

Maureen van Dijk, onderdirecteur Medische zaken van de Medische Zending, geeft aan dat de gezondheidsassistenten (GzA’s) de ruggengraat vormen van de gezondheidszorg diensten die MZ levert aan de bewoners van het binnenland.

Het zijn medewerkers die naast het bieden van gezondheidszorg, tevens sociaal werkers zijn, voorlichting geven, lessen in sanitatie en persoonlijke verzorging en lessen in gezonde levensstijl verzorgen.

Kortom, het zijn allrounders, meer dan gezondheidsassistenten alleen en ze komen meestal zelf uit het gebied waarbinnen ze werkzaam zijn. Binnen de reguliere nationale vaccinaties programma’s zorgen zij tevens voor de voorlichting en toediening van vaccins.

Covid-19 vaccinatie brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Het vaccin is nieuw en de binnenlandbewoners dienen goed geïnformeerd te worden zodat ook zij een bewuste keuze kunnen maken. Jintie legt uit dat de strategie is “Geen vaccinatie zonder Informatie”.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Moeder maltraiteert zoontje omdat hij lijkt op haar broer die haar misbruikte

De bewoners van de dorpen willen en moeten eerst goed geïnformeerd worden, zodat zij voor zichzelf en hun naasten een goed geïnformeerd besluit kunnen nemen over wel of geen vaccinatie.

De Covid-19-vaccinaties een uitstekende gelegenheid om het bestaand vaccinatie programma te versterken door bijvoorbeeld de betrokkenheid van de arts bij het vaccinatie gebeuren te intensiveren.

De Rotary Club of Paramaribo sluit met dit project van de Medische Zending haar Feti Corona jaarprogramma af. De afgelopen 12 maanden heeft de Club met de ondersteuning van de Coca-Cola Foundation CCF een 12-tal projecten uitgevoerd met een totaal budget van SRD 200.000,-.

Projecten varieerden van aankoop van PPE, medische verbruiksartikelen voor verschillende instanties, sponseren van diverse binnenland epidemiologische missies van het OMT, aanschaf van vaccinatie verbruiksmiddelen en het ondersteunen van Covid-19-awareness en trainingprogramma’s.

De projecten zijn in nauwe samenwerking uitgevoerd met het BOG, de RGD, de MZ, het Diakonesse huis, het Malaria Programma, het Nationaal Immunisatie Programma en de diverse vaccinatie sites.

Overige berichten