fbpx

Roken tijdens zwangerschap gekoppeld aan vijfvoudig plus risico op plotselinge onverwachte kindersterfte

GFC NIEUWSREDACTIE- Een analyse van de Rutgers University van baby’s geboren uit niet-Spaanse zwarte en blanke moeders in de Verenigde Staten heeft aangetoond dat baby’s die tijdens de zwangerschap werden blootgesteld aan roken door de moeder, meer dan vijf keer zoveel kans hadden als baby’s van nooit-rokers om een plotselinge onverwachte kindersterfte (SUID) te lijden.

Terwijl een kleiner percentage zwarte dan blanke moeders rook meldde, steeg het risico op SUID naarmate de duur van het roken toenam voor baby’s van beide groepen. De hoogste risiconiveaus werden gevonden wanneer het roken tijdens de zwangerschap doorging.

“De boodschap is eenvoudig,” zei Barbara M. Ostfeld, programmadirecteur van het SIDS Center of New Jersey, hoogleraar kindergeneeskunde aan de Rutgers Robert Wood Johnson Medical School en hoofdauteur van de studie, die werd gepubliceerd in het Journal of Perinatology. “Roken verhoogt het risico op plotselinge onverwachte kindersterfte enorm. Iedereen die van plan is zwanger te worden, heeft een zeer belangrijke reden om te stoppen.”

OOK INTERESSANT
Cafeïne kan lichaamsvet en type 2 diabetesrisico verminderen

Het team van Ostfeld berekende een SUID-percentage van 1,07 sterfgevallen per 1.000 levendgeborenen voor baby’s geboren uit niet-Spaanse zwarte (zwarte) nooit-rokers, die steeg tot 3,80 voor baby’s geboren uit degenen die rookten tijdens de zwangerschap.

Ongeveer 10 procent van de zwarte moeders van overlevende baby’s rookte tijdens of voor de zwangerschap, vergeleken met bijna een kwart van de moeders van SUID-slachtoffers.