fbpx
Roken, hoge bloeddruk en diabetes verhoogt kans op hartaanval meer bij vrouwen dan bij mannen

Mannen hebben een grotere kans op een hartaanval dan vrouwen. Maar sommige risicofactoren, zoals roken, een hoge bloeddruk en diabetes, spelen een grotere rol bij vrouwen dan bij mannen, waardoor sommige vrouwen extra kwetsbaar zijn. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek aan de universiteit van Oxford waarvan de resultaten verschenen in het medisch tijdschrift BMJ.

De studie analyseerde gegevens van bijna een half miljoen mensen tussen 40 en 69 jaar. Bij aanvang van de studie had niemand een hart- of vaatziekte. In een periode van zeven jaar hadden iets meer dan 5.000 mensen een hartaanval gehad, waarvan 29 procent vrouwen. Dat komt neer op een kans van 7,76 per 10.000 per jaar bij de vrouwen en 24,35 per 10.000 bij de mannen.

Roken, een hoge bloeddruk en diabetes verhoogde het risico bij zowel mannen als vrouwen. Maar bij vrouwen was dat effect groter.

• Het risico op een hartaanval steeg bij vrouwen die roken met 346 procent in vergelijking met vrouwen die niet roken. Bij mannen steeg het risico met ‘slechts’ 223 procent.
• Bij vrouwen met hoge bloeddruk steeg het risico met 252 procent tegenover 171 procent bij de mannen.
• Vrouwen met diabetes type 1 hebben 818 procent meer kans op een hartaanval, tegenover 281 procent bij de mannen. Bij vrouwen met diabetes type 2 steeg het risico met 96 procent in vergelijking met vrouwen zonder diabetes. Bij mannen was dat 33 procent.

Volgens de onderzoekers zouden vrouwen hun ‘achterstand’ ten opzichte van mannen wat hartaanvallen betreft in de toekomst kunnen inhalen, als de trend van meer diabetes en meer hoge bloeddruk zich doorzet.

Meer gezondheidsnieuws

Spruitkool goed voor bloedvaten

GFC NIEUWS- Het British Journal of Nutrition publiceerde deze week een studie van dokter Lauren Blekkenhorst waaruit blijkt dat Spruitkool (Brusselse spruiten) de kans op…

Meer bacteriën op afstandsbediening dan wc-bril

GFC NIEUWS- Een afstandsbediening is een grote bron van bacteriën, waarschuwen wetenschappers. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op…

Verspreiding coronavirus neemt af, zegt WHO

GFC NIEUWS- Het aantal nieuwe coronavirusinfecties loopt terug in China, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op basis van nieuwe medische rapporten. Dikke mensen slanken het makkelijkste…

Wimperachtige haargroei in mond van vrouw

GFC NIEUWS- Een Italiaanse vrouw ontwikkelde een zeldzame, letterlijk huiveringwekkende ziekte. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de…