fbpx

Rode pepers en gezondheid

Rode pepers helpen om pijn te verlichten bij huidziekten als psoriasis, gordelroos, artritis en ernstige brandwonden. Als je pepers eet, stimuleert de capsaïcine pijnreceptoren in de mond en keel. Als die geactiveerd zijn, sturen de receptoren een boodschap naar de hersenen, waarop deze reageren door de hartslag te verhogen, zweet te produceren en endorfine aan te maken. Deze stof stimuleert de productie van gelukshormonen, wat de natuurlijke pijnstillers van je lichaam zijn.

Chilipepers verzachten en reinigen het spijsverteringssysteem. De in de rode perps aanwezige anti-oxidanten helpen te beschermen tegen hart- en vaatziekten, kanker en gaan voortijdige veroudering tegen.

Bestanddelen van de rode pepers geven het metabolisme een boost waardoor het eten van rode pepers helpt tegen overgewicht. Een vleugje rode chilipeper door de maaltijd vermindert het hongergevoel en verhoogt het calorieverbruik.

Rode pepers bevatten veel mineralen waardoor ze het immuunsysteem versterken.
Rode pepers hebben een ontstekingremmende werking. De anti-bacteriële werking werkt ook preventief tegen bijholteontstekingen.

OOK INTERESSANT
Een beetje jaloezie is juist gezond voor de relatie en versterkt verliefdheidsgevoelens

De pepertjes gaan de slechte cholesterol te lijf waardoor minder snel kans op hartziekten.

Het eten van rode pepers helpt de maag stoffen te produceren die helpen tegen maagzweren.

Capsaicine zorgt voor de aanmaak van stoffen in het bloed die zorgen voor een verhoogd uithoudingsvermogen.

In de rode peper zitten ook veel bioflavonoïden. Dat houdt de bloedvaten elastisch. Dat komt door de werking van deze stoffen als antioxidant. Hierdoor wordt geoxideerde aanslag in de bloedvatwanden voorkomen, hetgeen weer positief is voor je bloeddruk.

Sambal met als belangrijkste ingrediënt rode pepers heeft hetzelfde effect op de gezondheid als rode pepers.

Een kleine dagelijkse dosis zwarte peper of kurkuma toevoegen tijdens de bereiding versterkt het kankerwerende effect van de voedingsmiddelen.