fbpx

“Robots gaan deel uitmaken van ons gezin”

Elon Musk waarschuwt al jaren voor de gevaren van artificiële intelligentie (AI). “Robots zullen tot álles in staat zijn”, zei hij vorig jaar tijdens een conventie van Amerikaanse gouverneurs. Ook de recent overleden fysicus Stephen Hawking en Microsoft-oprichter Bill Gates hebben al herhaaldelijk aangedrongen op voorzichtigheid met AI. Maar volgens een expert aan de universiteit van Oxford loopt het zo’n vaart niet. Robots zullen immers deel gaan uitmaken van ons gezin, zegt hij.

De vrees dat machines een bewustzijn zullen hebben en zich tegen de mensheid keren, is nergens op gebaseerd, zegt Nigel Shadbolt, professor computerwetenschappen aan de universiteit van Oxford.

De manier waarop robots in Hollywoodfilms afgebeeld worden, geeft ons de indruk dat ze allemaal op een dag gek, slecht en gevaarlijk zullen zijn. “Maar dit gaat voorbij aan het echte probleem. Het is niet artificiële intelligentie waarvan je bang moet zijn. Het is natuurlijke domheid”, aldus Shadbolt op het Hay Festival, een festival voor literatuur in kunst in Wales. “Natuurlijk beginnen mensen zich zorgen te maken: gaan de machines wakker worden? Gaan ze superbekwaam zijn? Ik wil je vertellen: nee, nee dat gaan ze niet zijn.”