fbpx

Robotkakkerlak van slechts 0.07g kan het gewicht van een mens aan

GFC NIEUWS-Onderzoekers van de Universiteit in California in de Verenigde Staten hebben een plat robotje gebouwd dat razendsnel kan lopen en heel robuust is, net als een kakkerlak.

Het robotje is ongeveer 1.5cm met een dun wandje bij wijze van voorpootjes en weegt slechts 0.07 gram.

De robot werd deze week gepresenteerd in het tijdschrift ‘Science Robots.

De nieuwe kleine robot krijg je ook niet zomaar dood door er op te stampen. Dat is geen toeval, want dit diertje was een belangrijke inspiratiebron voor dit onderzoek.

De robotkakkerlak heeft een paar opvallende eigenschappen. Hij gaat om te beginnen behoorlijk snel, tot wel twintig keer zijn eigen lengte per seconde. Dit is te vergelijken met veel insecten, en veel sneller dan de andere robotjes die tot nu toe zijn ontwikkeld aan.

Maar daarnaast is het robotje ook erg robuust. De onderzoekers zetten steeds zwaardere gewichten op het ding om te kijken of hij daarna nog functioneerde. De conclusie: hij is in ieder geval bestand tegen een gewicht van 60 kilogram, een gemiddeld mens.

BEKIJK OOK
VIDS vraagt voor de derde keer Wet Domeingrond aan te houden

Beperkingen heeft het platte nieuwe robotje ook. Hij kan niets vastpakken of in elkaar zetten. Het is een extreem eenvoudig ding dat zich snel voortbeweegt en – net als een kakkerlak – door heel smalle openingen past. Dat maakt hem in de toekomst mogelijk geschikt voor de inzet na rampen, om op plaatsen te komen waar mensen of honden niet kunnen komen.

Zo’n robotje kan bijvoorbeeld een na een aardbeving ingestort gebouw in gaan en met een sensor op zijn ruggetje meten of er gevaarlijke gassen vrijkomen. Of als hij een vederlicht cameraatje draagt, beelden schieten en doorseinen.

De kakkerlak-robot hangt nu nog aan twee draadjes voor zijn stroomvoorziening. De onderzoekers willen dat vervangen door een batterijtje.

Ook wordt het ding voorzien van gassensoren en van de mogelijkheid om te sturen. Nu kan hij alleen nog maar rechtdoor rennen.