fbpx

RO wil afzetgarantie voor ‘gron nyan’

GFC NIEUWS- Het Directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft een systeem ontwikkeld, om rayonleiders te belasten met de verantwoordelijkheid om het succes van het Afzet Gron Nyan-programma veilig te stellen.

De rayonleiders worden per cluster van dorpen aangewezen. Het programma is erop gericht om landbouwgewassen in het binnenland collectief te vervoeren naar en af te zetten in Paramaribo.

Eerder had het directoraat al een vrachtwaren beschikbaar gesteld voor de uitvoering van het programma.

Maritha Henkie is rayonleider over de dorpen Bethel, Pietie, Sukibaka, Poesoegroenoe, Tevreden en Padua.

Vivian Flink is rayonleider over de dorpen Boslantie, Vertrouwen, Wanhattie en Piniel.

Het geheel programma wordt door Sherita Aloekoe gecoördineerd. Zij zal samen met de ressortleider en rayonleiders samenwerken en goede afspraken maken over de oogst, de verpakking en de afhaal.

In de eerste week van november heeft een delegatie van DOAB een bezoek gebracht aan het Matawai-gebied. Het doel van dit bezoek was om de landbouwers te informeren over het programma Afzet Gron Nyan.

BEKIJK OOK
Arrestanten hebben ook recht op gezonde voeding

Tevens zijn de landbouwers geïnformeerd over hoe het project van Suriname Agriculture Market Acces Project (SAMAP) van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) eruitziet en welke voordelen het project kan hebben voor de ontwikkeling van de agrarische sector in het gebied.

Het directoraat is vervolgens een traject gestart om de planters in het binnenland een helpende hand te bieden voor het verkopen van hun landbouwproducten.

Na gedegen onderzoek van technische deskundigen van DAOB zijn de problemen van de landbouwers in kaart gebracht.

Een van de problemen is de hoge transportkosten voor het vervoeren van hun landbouwproducten naar de kustvlakte.

Om deze reden is de verdiencapaciteit van de landbouwers zeer gering. Om deze reden heeft DAOB eerder ook al een vrachtauto ingesteld die op regelmatige basis het gebied zal aandoen.