fbpx

RO ontwikkelt plattelandsontwikkelingsplan

GFC NIEUWS- Het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) voelt zich genoodzaakt de vereiste voorwaarden te scheppen zodat gelijke kansen kunnen worden gecreëerd voor de mensen in de diepe plattelandsgebieden en het achterland.

Op die manier kan er ook worden bijgedragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals, SDG).

Het ministerie is in dat verband bezig met het ontwikkelen van een geïntegreerd plattelandsontwikkelingsplan dat het concept gebruikt van “Integrale plattelandsinterventies”.

Bij het ontwikkelen van dat plan richt RO zich op fatsoenlijke infrastructuur, klein ondernemerschap, ontwikkeling van middelen van bestaan, werkgelegenheid creatie, voedselveiligheid en -zekerheid en goede voeding.

Het concept “Integral Rural Interventions” biedt oplossingen op het gebied van voedselveiligheid en -zekerheid, individuele en collectieve productieve behoeften, huisvesting en de ontwikkeling van collectieve sociale, productieve, ecologische en culturele activa.

Het stelt de gemeenschappen ook in staat om deel te nemen aan het programma, door de ontwikkeling van collectieve projecten.

Columbia heeft met succes het model van “Integral Rural Interventions” geïmplementeerd. Met ondersteuning van het ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza), heeft RO contact gelegd met de regering van Columbia.

Een delegatie van het ministerie ging in december 2017 naar Colombia voor een factfinding-missie, om het concept te zien die in verschillende gemeenschappen is geïmplementeerd en om kennis en ervaringen uit te wisselen.

BEKIJK OOK
Bij overtreding nieuwe Rijwet maximaal 2 jaar cel of geldboete van SRD 25.000

Het concept “Integral Rural Interventions” zal op een aantal locaties in Suriname worden getest, te beginnen met Atjoni, wat al het geval is. Dit gebied functioneert als een administratief en zakelijk centrum voor gemeenschappen in de directe omgeving en de regio Boven-Suriname.

Op 2 december 2019 is er een een train de trainers programma georganiseerd waarin diverse sessies worden gehouden tussen vertegenwoordigers van Columbia en medewerkers van RO.

De Zuid-Zuid-samenwerking heeft in toenemende mate haar bijdrage geleverd aan ontwikkelingsresultaten, aangetoond via een verscheidenheid aan flexibele samenwerkingsmodaliteiten, waaronder kennisuitwisseling, technologieoverdracht en financiering.

Directeur van het Directoraat Duurzame Ontwikkeling Inheemsen (DDOI) Nielton Grootfaam, zei op de openingsdag dat het de bedoeling is van deze training dat deskundigen van Columbia en Suriname kennis en ervaring met elkaar delen.

De focus wordt gelegd op voedselzekerheid, -kwaliteit en -veiligheid en verhogen van de productie. Het is belangrijk dat de medewerkers die belast zijn met gemeenschapsontwikkelingswerk vaardigheden bij te brengen die ze in staat stelt de diverse gemeenschappen beter te managen.

Er zal in het bijzonder worden nagegaan in hoeverre de informatie geintegreerd kan worden binnen de gemeenschappen.