INGEZONDEN– Ik heb de afgelopen weken met stijgende verbazing de zwakke en traag ingezette preventiemaatregelen in Nederland rondom het coronavirus gevolgd. Wat mij daarbij direct opviel is de extreem lakse houding van het RIVM. Ondanks de talrijke doden die te betreuren waren in Wuhan, Zuid- Korea en vervolgens Italië, bleef het RIVM zich tergend laconiek opstellen.
Zo propageerden zij tot voor kort nog dat de situatie in Nederland wel zou meevallen en dat alles onder controle is. Het zou zo’n vaart niet lopen. De noodzakelijke preventiemaatregelen bleven lange tijd uit. Er werd minieme voorlichting gegeven, onder meer werd aan de gemeenschap gevraagd om de handen vaker te wassen.
Het RIVM had met de deskundigheid die men pretendeert in huis te hebben echter moeten zien aankomen wat er zou gaan gebeuren en daar veel eerder op moeten anticiperen. Er moesten in een veel eerder stadium verregaande maatregelen worden doorgevoerd.
Zo heeft het kunnen gebeuren dat er ondanks coronabesmettingen in Italië, Duitsland en andere landen, carnavalsfeesten zonder enig bezwaar voortgang konden vinden. Er is nooit gewaarschuwd om plaatsen waar veel mensen dicht bij elkaar komen te mijden en afstand van elkaar te bewaren. Dit, ondanks in andere landen al bekend was dat het virus erg besmettelijk is en mensen afstand van elkaar zouden moeten bewaren.
Pas nu er sprake is van een explosieve toename van coronabesmettingen en doden, komt het RIVM met voorstellen om de preventiemaatregelen te verscherpen. Maar je hoeft in dit stadium beslist geen expert te zijn om te weten dat strengere maatregelen meer dan noodzakelijk zijn. Het RIVM is duidelijk een paar weken te laat!
Het is de taak van het RIVM om te waken over de volksgezondheid. Maar daarin hebben zij enorm gefaald! Ik verwijt het RIVM ernstige nalatigheid! Door het te laat reageren zijn er onnodig onschuldige mensen dood gegaan en terechtgekomen op de intensive care. Het is nog de vraag hoeveel mensen het leven zullen laten.
Ik ben van oordeel dat het RIVM zou moeten worden aangeklaagd wegens dood door ernstig nalatig handelen. Nabestaanden van de overleden personen dienen collectief een klacht in te dienen en de verantwoordelijken moeten uitleg geven over hun falend handelen.
Drs. J. Kerto
Plaatsing van ontvangen artikelen op onze website houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Zie ook onze disclaimer.